Arta nu are căutare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arta nu are căutare

Cultură 11 August 2008 / 00:00 2370 accesări

Casa Preda’s a organizat, vineri şi sîmbătă, la Grand Hotel Rex din staţiunea Mamaia, o licitaţie de artă modernă şi contemporană cu cîteva zeci de lucrări aparţinînd cunoscutului colecţionar de artă constănţean Doru-Dan Preda. Gîndită şi organizată după regulile exigente ale caselor de licitaţie specializate în vînzarea lucrărilor de artă, acţiunea nu a avut, din păcate, succes în rîndul publicului estival amator de artă. Creaţiile purtînd semnătura unor mari artişti români precum: Aurel Gheorghiu Cogealac, Gheorghe Caruţiu, Sorin Ilfoveanu, Gheorghe Firică, Gheorghe Constantin, Tanasis Fappas, Constantin Papadopol, Constantin Cerăceanu, Ignat Ştefanov, Gelu Costea, Traian Brădean, Petre Grăjdeanu, Daniela Ţurcanu, Anamaria Baciu Avram, Elena Cristea, Marin Gherasim, Ştefan Câlţia, Valeriu Mladin sau Ion Alin Gheorghiu au avut preţuri de pornire cuprinse între 1.500 şi 18.000 de euro. Picturile şi sculpturile de mare valoare au beneficiat de o prezentare făcută chiar de către împătimitul colecţionar Doru-Dan Preda, dar şi de prof. univ. dr. Gheorghe Dumiraşcu şi de „hammer”-ul licitaţiei, omul de afaceri Niky Popescu.

Din păcate, oferta bogată nu a trezit interesul celor cîteva persoane prezente în sală, nici în prima şi nici în cea de-a doua zi a evenimentului. Astfel, evenimentul s-a constituit mai mult într-un fel de expoziţie-şcoală, cei prezenţi putînd admira pe simeze superbele creaţii şi ascultînd descrierile licitatorilor cu privire la tehnica artiştilor sau la modalitatea de achiziţie a lucrărilor de către Doru-Dan Preda. „Suferă aşa cum suferă un meloman cînd scîrţîie un scaun într-o sală de concert”, a spus, la un moment dat, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu despre împătimitul colecţionar, după ce lucrări magnifice precum „Geneza” lui Aurel Gheorghiu Cogeleac, cu un preţ de pornire de 10.000 de euro sau „Atacul”, purtînd semnătura aceluiaşi artist ori portretul lui Andrei Pleşu, realizat de Sorin Ilfoveanu, au coborît de pe simeze fără a impresiona prea tare puţinul public aflat în sală. Potrivit catalogului de licitaţie, cel mai mare preţ de pornire l-au avut două sculpturi de Ion Alin Gheorghiu, „Quimeras” – 18.000 de euro şi, respectiv, „Himera” – 15.000 de euro. De asemenea, lucrările din celebra serie a „Grădinilor suspendate” – ulei pe pînză, de acelaşi Ion Alin Gheorghiu, au avut preţuri de pornire de 10.000, 11.000 şi 12.000 de euro.

Referitor la faptul că nicio lucrare din această licitaţie-expoziţie nu şi-a găsit cumpărător, Doru-Dan Preda a spus: „Nu am efectiv nicio explicaţie, ori arta a murit de tot, ori non-valorile sînt în picioare”. Acesta a precizat, totuşi, că intenţionează să organizeze o nouă „rundă” a licitaţiei, probabil în luna septembrie.

Taguri articol


12