„Arta orientală în cetatea Tomis”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Arta orientală în cetatea Tomis”

Cultură 17 Iunie 2010 / 00:00 671 accesări

Galeria de artă „Amfora” din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Constanţa va găzdui, timp de două săptămâni, expoziţia „Arta orientală în cetatea Tomis”. Vernisajul are loc astăzi, de la ora 17.30, fiind susţinut de muzeograful Geta Deleanu.

Cei doi protagonişti ai manifestării, Nermin Hogea şi Sinan Abdulachim, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora”, le propun celor care păşesc pragul galeriei o călătorie în fascinantul univers oriental, prin intermediul formelor şi al culorilor. Nermin Hogea prezintă pe simezele „Amforei” 20 de picturi în ulei: portrete, naturi statice cu obiecte vechi cu specific oriental şi peisaje din Crimeea. Portretele realizate de Nermin Hogea au ceva special. Semnatara lor nu redă doar fizionomia personajelor feminine, pe care şi-au pus amprenta specificul locului şi greutăţile vieţii, aşa cum se poate observa în portretul cu trăsături aspre al bătrânei din Anatolia.

Nermin Hogea surprinde şi specificul oriental al vestimentaţiei, imortalizând pe pânze o cadână în costum vechi, o tânără fată din Crimeea, o bună prietenă din Ankara, dar şi portretul stilizat al primei tătăroaice din Crimeea, care, după căderea comunismului, a fost în pelerinaj la Mecca. Nermin Hogea, membră a Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora” din 2005, şi-a dorit dintotdeauna să picteze, însă dorinţa i s-a materializat cu câţiva ani în urmă, când a ieşit la pensie. Cele mai multe dintre lucrările care se regăsesc în expoziţia „Arta orientală în cetatea Tomis” au fost realizate în urma unei călătorii de documentare în Crimeea.

Sinan Abdulachim s-a alăturat creatorilor de la „Amfora” în urmă cu un an, iar domeniul său, metaloplastia, îl individualizează în rândul celorlalţi artişti. Deşi, până acum, a mai participat cu lucrări la manifestările colective ale asociaţiei artiştilor constănţeni, expoziţia „Arta orientală în cetatea Tomis” constituie un prilej de a-şi etala cele mai frumoase creaţii. Lucrările lui Sinan Abdulachim surprind specificul artei caligrafice islamice, cu ajutorul căreia redă versete din Coran, dar şi aspecte din zona veche a oraşului. Sinan Abdulachim a făcut din prelucrarea manuală a cuprului o pasiune, deprinzând acest meşteşug care cere atenţie şi migală în urmă cu trei decenii. Creatorul şi-a propus să realizeze, anul viitor, o amplă expoziţie personală, cu aspecte din oraşul de azi şi Constanţa de altădată.

Taguri articol


12