Artă spectaculoasă made by nature - atmosfera lui Jupiter

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
NASA

Artă spectaculoasă made by nature - atmosfera lui Jupiter

Ştiință 20 Februarie 2018 / 17:11 1345 accesări

Spectaculoasele formaţiuni de nori din emisfera nordică a giganticei planete gazoase Jupiter sunt surprinse în această fotografie realizată la 7 februarie de sonda Juno, aparţinând NASA, prin intermediul instrumentului JunoCam. Fotografia, ale cărei culori au fost prelucrate de calculator, a fost realizată în cadrul celui de-al 11-lea survol realizat de sonda Juno în apropierea giganticei planete, de la distanţa de 8.186 de kilometri de straturile superioare ale atmosferei lui Jupiter.

Misiunea Juno a fost lansată în august 2011 cu scopul de a colecta date despre Jupiter şi este programată să se încheie în iulie 2018. Sonda s-a plasat pe orbita lui Jupiter la 4 iulie 2016. Orbita aleasă este foarte alungită (eliptică), fiind încheiată după 53 de zile. De-a lungul acestei orbite, sonda Juno ajunge până la doar câteva mii de kilometri de straturile superioare ale atmosferei joviene. În timpul acestor pasaje la distanţă mică faţă de Jupiter sonda adună date despre structura giganticei planete, despre compoziţia atmosferei sale, precum şi despre gravitaţia şi câmpul magnetic ale planetei. Aceste informaţii vor fi interpretate pentru a desluşi mai multe despre modul de formare şi evoluţia planetelor gazoase gigantice.

De-a lungul acestei misiuni, Juno înconjoară planeta de 37 de ori. Misiunea se va încheia când Juno va plonja prin straturile ultradense ale atmosferei lui Jupiter şi va transmite ultimele date pe care le adună înainte de a fi strivită de presiunea atmosferică uriaşă. NASA a luat decizia de a încheia astfel misiunea pentru a se asigura că nu există niciun pericol de contaminare a sateliţilor jovieni care conţin apă şi pe care ar putea exista viaţă microbiană, fiind vorba în special de Europa.Echipa care se ocupă de Juno poate propune extinderea misiunii.

Taguri articol


12