„Poezia este victoria supremă împotriva neantului. Când moare un Poet se strică ceva din armonia lumii. Nimic nu poate înlocui pierderea”, spunea poetul constănţean Arthur Porumboiu, iar aceste cuvinte ar trebui să-i devină epitaf, de când a păşit în lumea umbrelor. Scriitorul a fost găsit fără suflare, vineri, în locuinţa sa, din zona Dacia, din Constanţa, de către prolifica autoare de carte Coca Gheorghiu, vestea fiind primită cu durere de către membrii filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Scriitorul, în vârstă de 76 de ani, şi-a lansat ultimul volum, „Relieful ţipătului”, în luna mai, la Clubul Artelor „Solteris” de la Mangalia.
Poet, prozator şi publicist, Arthur Porumboiu este unul dintre întemeietorii filialei Dobrogea a USR, alături de Nicolae Motoc şi Constantin Novac. Mentor pentru tinerii poeţi, scriitorul era o prezenţă activă în peisajul cultural.
Pentru Arthur Porumboiu, poezia era pe primul plan. Pentru poezie şi-a sacrificat cei mai frumoşi ani din viaţă, pentru ea s-a jertfit, aşternând versuri pe hârtie până în ultima clipă”, a spus Coca Gheorghiu.
ÎNDRUMĂTOR ŞI MENTOR „Arthur Porumboiu era reprezentativ şi emblematic pentru poezia din spaţiul acesta şi nu numai. Avea un fel de modestie pe care o afişa ostentativ uneori. Spunea: „Domnule, eu nu spun că sunt un foarte mare poet, dar prin câteva poezii sunt genial”. El credea în poezie, avea talent şi vocaţia de a scrie. Era un confrate onest, care recunoştea talentul. Pentru foarte mulţi a fost un îndrumător şi un mentor”, a spus preşedintele filialei Dobrogea a USR, scriitoarea Cristina Tamaş.
Arthur Porumboiu s-a născut la 8 martie 1935, în satul Dimiana din comuna Beceni, judeţul Buzău, fiind absolvent al Şcolii Medii Tehnice de Protecţie a Plantelor Buzău (1945) şi al unei şcoli de ofiţeri la Zalău (1955). Debutul literar a avut loc în revista „Luceafărul”, în anul 1965. „Scriitorul se justifică prin cărţi. Ele sunt faptele sale, cu care vine în faţa poporului său. Şi, dacă-n acele cărţi a reuşit să prindă ceva din spiritul timpului său, asta înseamnă că şi-a făcut datoria faţă de semeni şi faţă de sine”, spunea Arthur Porumboiu într-un interviu publicat de scriitorul Ovidiu Dunăreanu, în volumul „Vivisecţii”.
Dintre cărţile publicate amintim: „Domnule copil”, „Arheologia nopţii”, „Lupta cu îngerul negru”, „Revoltă împotriva stării de statuie”, „Lebăda nu vrea să cânte”, „Echilibru în lumină”, „Prinţul captiv”. Arthur Porumboiu a fost distins, de la momentul debutului său cu numeroase distincţii literare, precum premii ale Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea, ale Salonului Internaţional de Carte „Ovidius“ şi premii de excelenţă ale Editurii Ex Ponto.
„Suntem alături de familia îndurerată a marelui poet Artur Porumboiu, un om special, care a sprijinit şi încurajat mereu tânăra generaţie şi adevărata cultură. Toţi membrii Clubului Artelor „Solteris” regretă dispariţia marelui scriitor. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus preşedintele Clubului „Solteris”, poeta Emilia Dabu.