Artiști constănțeni la Gala Premiilor Operelor Naționale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Duminică, de la ora 14.30, în direct la TVR și Radio

Artiști constănțeni la Gala Premiilor Operelor Naționale

Cultură 30 Octombrie 2015 / 19:53 1335 accesări

Cea de-a III-a ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale de la Iași, la care sunt nominalizați artiști și spectacole de la Marea Neagră, va putea fi urmărită în direct la TVR 1 și TVR+, duminică, începând cu ora 14.30. Eava fi transmisă și pe Radio România Cultural și Radio România Muzical. Numele Teatrului Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski” se va auzi de cel puțin 13 ori la „Oscar”-ul Operelor, eveniment programat pe 1 noiembrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din capitala culturală a Moldovei.

O VIAȚĂ DEDICATĂ MUZICII, LA PUPITRUL DIRIJORAL Se va auzi și numele dirijorului constănțean Gheorghe Stanciu, care se află pe lista celor premiați pentru întreaga activitate, fiind nominalizat și la categoria Cel mai bun dirijor al stagiunii 2014-2015. O recunoaștere oficială a meritelor acestui maestru al baghetei, cu o impresionantă carieră națională, dar și internațională, se cuvine mai ales pentru că, de curând, a ieșit la pensie. Această „schimbare” nu înseamnă că va sta departe de pupitrul dirijoral. Dimpotrivă. El va conduce orchestra tomitană, ori de câte ori va fi solicitat, cu același profesionalism care l-a consacrat, așa cum a făcut-o și anul acesta, pe 25 octombrie, în deschiderea celei de-a 41-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, când a asigurat conducerea muzicală a operetei „O noapte la Veneția”. Mai mult, se va afla la pupitrul dirijoral și pe 22 noiembrie, atunci când, de la ora 18.30, este programat spectacolul „Turandot”, de Puccini.

DIRIJOR ȘI DIRECTOR Licențiat al Conservatorului „George Enescu” din Iași, secția Pedagogie Instrumentală, specialitatea Violoncel, în 1976 maestrul a absolvit Facultatea de Compoziție și Muzicologie - secția dirijat orchestră. În 1976, a fost angajat ca dirijor la Teatrul Liric Constanța, unde a acumulat, în decursul anilor, un repertoriu de peste 35 de spectacole de operă, operetă, balet și concerte vocal-simfonice cu care a efectuat turnee în țară și în străinătate. În anul 1997 a fost numit director general al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați, iar în 1998 a fost numit manager al Operei Constanța. Împreună cu corul și orchestra Operei din Constanța a înregistrat trei CD-uri: „Requiem”, de Giuseppe Verdi, „Requiem”, de Gabriel Faure, și oratoriul „Paulus”, de Felix Mendelssohn-Bartholdy. A participat la toate edițiile Festivalului Internațional de Operă și Balet de la Constanța.

PREMIU DE EXCELENȚĂ ÎN PAȘI DE DANS Pe lista celor propuși spre premiere, la Iași, se află și Monica Cherecheș, una dintre cele mai bune prim-soliste ale baletului tomitan, și nu numai, care în prezent conduce destinele Companiei de Balet a Teatrului „Oleg Danovski”. Aceasta este propusă pentru Premiul de Excelență.

PROVOCĂRI PENTRU „ROMEO ȘI JULIETA” În competiția pentru „Oscar”-ul Operelor Naționale de la Iași au intrat spectacole, regizori, scenografi, soliști de operă și de balet din stagiunea 2014-2015. La categoria Cel mai bun spectacol de balet este propus titlul „Romeo și Julieta”, de Serghei Prokofiev, iar Horațiu Cherecheș este nominalizat la categoria Cel mai bun coregraf. De asemenea, Natalia Kornilova, cea care a realizat decorurile și costumele acestui balet cu mare succes la public, a intrat în cursa pentru Cel mai bun scenograf. Prim-solista Eliza Maxim, care o interpretează pe delicata Julieta, se află în competiția pentru cea mai bună solistă de balet, iar Sergiu Dan, interpretul lui Romeo, este nominalizat la categoria Cel mai bun solist de balet.

Titlul „O noapte la Veneția”, de Johann Strauss-fiul, prezentat chiar la finalul stagiunii 2014-2015, a fost propus de Teatrul „Oleg Danovski” pentru Cel mai bun spectacol de operă/musical/operetă, iar Mario Nikolov a intrat în cursa pentru Cel mai bun regizor. Pentru titlul de cea mai bună soprană a stagiunii 2014-2015 este nominalizată regretata soprană Roxana Bageac, care s-a stins din viață pe 14 septembrie 2015, la numai 35 de ani. La categoria Cel mai bun tenor este nominalizat Răzvan Săraru, iar pentru Cel mai bun debut feminin este propusă soprana Smaranda Drăghici.

RECUNOAȘTERE ÎN 2013 De la prima ediție a Galei Premiilor Operelor Naţionale, care a avut loc în iunie 2013, trei constănțeni au primit, la Iași, „Oscar”-ul Operelor Naționale: Horațiu Cherecheș - Premiul de Excelență, dirijorul Radu Ciorei - Premiul pentru întreaga activitate și Adrian Mihaiu - Premiul pentru cel mai bun solist. În 2014, TNOB nu a mai participat la eveniment, însă un alt artist născut la Constanța a fost distins cu un premiu special: Vasile Moldoveanu.

SOPRANA ELENA MOŞUC ŞI BARITONUL LEO NUCCI, INVITAȚI SPECIALI AI GALEI Invitaţii extraordinari ai galei din acest an sunt soprana Elena Moşuc şi baritonul Leo Nucci, personalităţi foarte apreciate de public şi critica de specialitate.

„Ne dorim ca această a treia ediţie a Galei să aibă aceeaşi amploare ca şi până acum, cu invitaţi din ţară şi străinătate. Chiar dacă în stagiunea trecută au fost mai puţine producţii, ştim că peste tot, ca şi la Iaşi, sunt spectacole de foarte bună calitate”, a spus managerul Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea.

Citește și:

Exclusivitate „Telegraf”: Premii pentru constănțeni la „Oscar”-ul Operelor

O lună fără soprana Roxana Bageac

Tenorul constănţean Vasile Moldoveanu, premiat la Iaşi

Trei constănţeni au primit „Oscar”- ul Operelor Naţionale



12