Artişti dobrogeni la Festivalul Naţional „Alină-te Dor, Alină!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Folclor în Maramureş cu ecou la... Marea Neagră

Artişti dobrogeni la Festivalul Naţional „Alină-te Dor, Alină!”

Cultură 04 Septembrie 2012 / 00:00 454 accesări

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Concurs Naţional „Alină-te Dor, Alină!” s-a desfăşurat, duminică, în comuna Cicârlău din judeţul Maramureş. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei Comunelor din România şi a adunat pe scenă solişti şi ansambluri folclorice din toate colţurile ţării. Artiştii dobrogeni care au evoluat pe scena festivalului au fost ansamblurile folclorice „Româncuţa” şi „Kardeleni” din comuna Cumpăna, precum şi solistul Ionuţ Petreacă, cel care a urcat şi pe podiumul de premiere. Artiştii din Dobrogea au fost însoţiţi, la această ediţie, de preşedintele Filialei Judeţene Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România şi totodată primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

„Anul acesta, Asociaţia Comunelor din România a primit în dar, spre promovare şi valorificare spirituală, Muzeul „Nicolae Sabău” din comuna Cicârlău. Astfel, Filiala Judeţeană Constanţa a devenit co-organizator al acestei ediţii a festivalului, alături de celelalte filiale judeţene. Reprezentanţii comunei Cumpăna au contribuit cu aducerea de artişti şi ansambluri folclorice, precum şi cu fonduri pentru organizarea acestei ediţii, iar reprezentanţii comunei Lumina au contribuit de asemenea cu fonduri”, a declarat preşedintele Filialei Judeţene Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju.

IONUŢ PETREACĂ, PRINTRE LAUREAŢI După ce a participat la recenta ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului şi Dansului Românesc, supranumit şi „Mamaia folclorică”, dar fără a-şi adjudeca vreun premiu, solistul dobrogean de muzică populară Ionuţ Petreacă a reuşit să convingă juriul prezidat de etnomuzicologul Elise Stan şi a obţinut locul al III-lea în cadrul Festivalului „Alină-te Dor, Alină!”. Marele Premiu, un… măgăruş - premiile festivalului au constat în diplome şi animale vii - a rămas în Maramureş, la tânăra interpretă Alina Steţco din Borşa. Premiul I a fost adjudecat de interpreta Oana Cristina Font, iar premiul al II-lea, de sora marei câştigătoare, Carmen Steţco.

MARATON FOLCLORIC Ziua de duminică a fost un adevărat... maraton folcloric. Reprezentaţiile au început la orele dimineţii şi s-au încheiat seara, în faţa a sute de iubitori de folclor. Printre artiştii care au urcat pe scenă pentru a susţine recitaluri folclorice s-au numărat Angela Buciu, Nicolae Mureşan, Ionuţ Sidău, Leontina Dorca şi Mariana Tripon.

Taguri articol


12