Artişti şi ansambluri folclorice de excepţie la Festivalul „Dobroge, Mîndră Grădină“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Artişti şi ansambluri folclorice de excepţie la Festivalul „Dobroge, Mîndră Grădină“

Cultură 19 Iunie 2009 / 00:00 1033 accesări

Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Dobroge, Mîndră Grădină“, care se desfăşoară, în aceste zile, simultan, la Eforie, Mangalia şi Albeşti, a transformat litoralul în gazda celui mai mare eveniment de gen din România. Manifestarea este organizată de Asociaţia pentru Cultură, Învăţămînt şi Turism din judeţul Constanţa (A.C.I.T.C.), în parteneriat cu Primăria Oraşului Eforie, Primăria Municipiului Mangalia, Primăria localităţii Albeşti, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Festivalul.

Pe scenele în aer liber din Mangalia, Eforie şi Albeşti, au debutat, ieri, cu începere de la ora 17.30, concursurile. Dacă la Eforie şi Albeşti, publicul iubitor de folclor a putut urmări concursul de interpretare susţinut de soliştii vocali şi instrumentiştii cu dizabilităţi şi, respectiv, al soliştilor fără dizabilităţi, pe scena-scoică din Portul Turistic Mangalia a avut loc întrecerea ansamblurilor de cîntece şi dansuri populare, secţiunea coregrafie. Concursul de la Mangalia s-a desfăşurat sub privirile locuitorilor oraşului şi turiştilor, care s-au arătat încîntaţi de manifestare. Rînd pe rînd, ansamblurile folclorice au susţinut un adevărat spectacol, iar cel autohton, „Româncuţa\" din localitatea Cumpăna şi cel din Kutahya (Turcia), Linyit Primary School, au fost printre cele mai apreciate de public, dar şi de juriul plăcut impresionat.

Comisia de jurizare este formată din specialişti în domeniu precum: Gheorghe Văduva, Marieta Poenar, Yaşar Şahan (Turcia), Cristian Chiper (Republica Moldova) şi prezidată de Viorel Vătămaniuc. Toţi membrii comisiei s-au arătat entuziasmaţi de calitatea şi amploarea ediţiei din acest an. Preşedintele juriului, Viorel Vătămaniuc, a menţionat: „Dacă avem parte de un număr atît de mare de concurenţi, în special tineri, putem fi siguri de un singur lucru: folclorul românesc este asigurat!\". Acesta a adăugat că, pînă acum, festivalul s-a desfăşurat excelent.

Începînd cu ora 20.30, pe scena de la Mangalia s-a desfăşurat un spectacol la care au participat solişti consacraţi ai muzicii populare, dar şi solişti laureaţi ai festivalurilor de folclor, precum şi ansamblurile Hora şi Flori de Măr, din localitatea Drăgăneşti, Ceata Făgăraşului, ansamblul constănţean Plai de Dor din Albeşti, Vatra Horilor din Slobozia Mare (Republica Moldova), Ozana din Tîrgu Neamţ, Linyit Primary School, din Turcia şi ansamblurile Ardeleanca din Cîmpia Turzii şi Mohacs din Ungaria. Tot ieri, cu începere de la ora 20.30, la Eforie şi Albeşti au avut loc, de asemenea, spectacole oferite de artişti consacraţi şi ansambluri de renume din ţară şi străinătate.

Festivalul tinerelor talente este, în prezent, una din atracţiile principale ale litoralului. Evenimentul care are loc, pentru prima dată, simultan, la Mangalia, Eforie şi Albeşti, se desfăşoară pînă duminică. Astăzi, pe scenele celor trei localităţi vor continua concursurile şi spectacolele de folclor, iar mîine, de la ora 18.30, în fiecare locaţie va avea loc Gala Laureaţilor.



12