Artiştii membri ai Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România (FAIR) şi ai Uniunii Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) vor picheta, marţi, de la ora 14.30, sediul Guvernului, pentru a protesta faţă de normele de funcţionare ale instituţiilor de spectacole, propuse de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC). Circa 70 de persoane din cele două asociaţii sindicale vor protesta în faţa sediului Guvernului, iar simultan, artiştii din ţară vor picheta prefecturile. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe, de către preşedintele FAIR, Leonard Pădureţ şi secretarul general USIS, Mugur Alvunescu.
Sindicatele artiştilor au contestat de la început normele, stabilite de MCC în august şi postate pe site-ul ministerului, privind angajarea, evaluarea şi salarizarea personalului din instituţiile de spectacole şi au organizat mai multe pichete, la Bucureşti şi la prefecturile din ţară. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a cerut o perioadă de armistiţiu, între 2 septembrie şi 2 octombrie, în care să aibă loc negocieri între părţile implicate. Reprezentanţii FAIR şi USIS, prezenţi la conferinţă, au semnalat, însă, că în această perioadă a avut loc o singură întîlnire la MCC, pe 24 septembrie, între ei, pe de o parte şi grupul de lucru al MCC, din care făcea parte secretarul de stat Demeter Andras, de cealaltă parte. La întîlnirea care a durat o oră şi jumătate, reprezentanţii asociaţiilor de sindicate au prezentat propriul proiect de norme, însă Demeter Andras ar fi refuzat să îl discute cu ei, după care nu au mai avut loc alte întrevederi. Alvunescu a precizat că sindicatele vor solicita un dialog direct cu ministrul Culturii.
Pe de altă parte, MCC susţine că a solicitat sindicatelor să îi transmită o propunere de text pentru normele metodologice, care să ţină cont de discuţiile purtate anterior. „Concluzia majoră a acestor 30 de zile este că la plata salariilor lunii septembrie temeiul legal va fi tot dreptul comun şi că această tergiversare nu vizează decît nepunerea în aplicare nici luna viitoare, nici în cele ce urmează a prevederilor Legii 353/2007. Concluzia este bazată pe faptul că, deşi am solicitat în repetate rînduri respectarea (în redactarea propunerilor) atît a cadrului legal existent, cît şi a regulilor scrise sau nescrise ale artelor spectacolului, de fiecare dată am primit propuneri aproape identice, schimbările de la o dezbatere la alta, de la o propunere la alta vizau mai multe nuanţe, dar nicidecum părţile esenţiale\", spune Andras într-un email trimis reprezentanţilor sindicatelor în data de 2 octombrie.
„MCC a încălcat legea care îl obliga să scoată normele, prin negocieri, în 90 de zile, a simulat dialogul social, nu şi-a făcut datoria nici în al 12-lea ceas, iar responsabilitatea totală pentru neplata salariilor, votate de Parlament, este a ministerului. E vina MCC că artiştii nu beneficiază de plata salariilor aşa cum este prevăzută în noua grilă, iar cei de la minister spun că noi îi împiedicăm pe artişti să aibă salarii mai mari\", a spus Pădureţ. În privinţa conţinutului normelor propuse de minister, Alvunescu a precizat că sindicatele se opun încheierii contractelor de muncă pe perioadă determinată pentru angajaţii din instituţiile de spectacole şi a stabilirii, pentru stagiunea următoare, a numărului de servicii pe care artistul le va plasa şi a salariului său. În plus, prin normele elaborate de minister se dau puteri discreţionare directorilor instituţiilor de spectacole şi li se cere să anticipeze activitatea angajaţilor lor cu un an înainte, iar aici pot interveni erori şi evaluări subiective.
Congresul FIM solicită Guvernului României să se angajeze „într-o dezbatere sinceră şi constructivă cu organizaţiile sindicale”
Reprezentanţii FAIR şi USIS au mai prezentat la conferinţă o „Moţiune de urgenţă adoptată în cadrul celui de-al XIX-lea Congres al FIM (Federaţia Internaţională a Muzicienilor, n.r.), întrunit la Johannesburg, în perioada 1 - 3 octombrie 2008\". Congresul FIM solicită Guvernului României să se angajeze „fără întîrziere într-o dezbatere sinceră şi constructivă cu organizaţiile sindicale, pentru a se ajunge la adoptarea unor norme care să nu repună în discuţie drepturile sociale existente ale artiştilor din instituţiile de spectacole şi concerte\".
Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, contestat prin pichete organizate de artişti, actori, cascadori şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România, ar fi trebuit să intre la sfîrşitul lunii august în şedinţa de Guvern, spre aprobare, după cum a declarat pe 26 august, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. Tot atunci, Iorgulescu a declarat că proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353 din 2007 a fost avizat de toate ministerele de resort. Legea 353 din 2007 modifică Ordonanţa numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic. Noul cadru legislativ va permite angajaţilor instituţiilor de spectacole şi concerte să aibă, din acest an, salarii mai mari, indemnizaţiile lor putînd ajunge pînă la 4.200 de lei, faţă de maxim 1.500 de lei, cît au în prezent, declara, într-o conferinţă de presă din 17 iunie, secretarul de stat Demeter Andras.