Artiştii îşi mută atelierele în mijlocul naturii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la Balcic până la Mila 23, prin Ostrov

Artiştii îşi mută atelierele în mijlocul naturii

Cultură 27 August 2013 / 00:00 509 accesări

Perioada cuprinsă între sfârşitul verii şi începutul toamnei, atunci când agasanta caniculă devine amintire, iar natura îşi îmbogăţeşte „tabloul” în mii de nuanţe, este perfectă pentru taberele de creaţie. De aceea, în acest interval de timp, artiştii constănţeni şi colegii lor din ţară, dar şi de peste hotare, creează sau se pregătesc să-şi mute atelierele direct în mijlocul naturii, „en plein air”.

PEISAJ LA OSTROV O tabără de creaţie, de pictură şi sculptură mică, se desfăşoară deja la Ostrov, în cadrul proiectului transfrontalier „Spiritul Dunării în comunităţile portuare”. Cinci artişti români - printre care constănţenii Laura Nistorescu Seniuc, Lelia Rus Pîrvan, Florin Ferendino şi colegii lor din Călăraşi, Grigore Victor şi Mugur Coman - şi cinci plasticieni din ţara vecină, Bulgaria, creează inspiraţi de bătrânul fluviu Istros sau Danubius, cum l-au numit cândva anticii locuitori ai acestor meleaguri.

„Suntem cazaţi în Ostrov, la şosea, într-un mic hotel. Dimineaţa, vizităm împrejurimile. Ne interesează toate zonele unde apare Dunărea la orizont. Toată lumea este încântată de peisajul oferit de regiune. Am făcut fotografii şi schiţe, am traversat cu barca Dunărea ca să ajungem la Păcuiul lui Soare. Atmosfera este destinsă, artiştii abia aşteaptă să lucreze. După această perioadă de documentare, de mâine vom începe să ne apucăm efectiv de lucru”, a declarat ieri, pentru cotidianul „Telegraf”, neîntrecutul peisagist dobrogean Florin Ferendino, care nu de puţine ori a pictat la Ostrov. Lucrările taberei se vor încheia pe 2 septembrie.

GALERIE DE ARTĂ PLUTITOARE, PE DUNĂRE Lucrările de pictură şi de sculptură mică rezultate în urma taberei vor alcătui o expoziţie care va fi itinerată mai întâi la Constanţa, la Muzeul de Artă, pe 20 septembrie. După aceea, expoziţia „va pluti” pe un ponton care va staţiona la Călăraşi, între 3 şi 13 octombrie, apoi în Bulgaria, la Ruse, în perioada 15-25 octombrie. Expoziţia va fi plimbată între cele două porturi cu ajutorul unui remorcher.

„PELERINAJ” LA BALCIC ŞI POPAS ÎN DELTĂ În prima decadă a lunii septembrie, alte două tabere de creaţie, organizate de Consiliul Judeţean Constanţa şi Muzeul de Artă, vor oferi prilejul artiştilor să creeze peisaje deosebite. Este vorba despre cea de-a III-a ediţie a Taberei de Pictură de la Balcic, „Mecca” artiştilor plastici interbelici, dar şi a celor de azi, care se va desfăşura în perioada 1-8 septembrie, şi despre o tabără de creaţie organizată în „inima” Deltei Dunării, în localitatea Mila 23, care va avea loc între 3 şi 10 septembrie. Lucrările realizate în cadrul acestor manifestări vor fi reunite în expoziţii care vor fi vernisate la sfârşitul acestui an, la Muzeul de Artă.



12