Milioane de persoane diagnosticate cu artrită pierd echivalentul a circa cinci ani de viaţă de calitate din cauza acestei afecţiuni, sugerează un studiu citat duminică de Press Association. Potrivit organizaţiei caritabile Versus Arthritis din Marea Britanie, aproximativ zece milioane de persoane din această ţară sunt afectate, în medie, o jumătate de deceniu, în medie, de durerea provocată de artrită, o boală ce cauzează inflamarea articulaţiilor şi limitează capacitatea de muncă, petrecerea timpului alături de cei dragi şi îndeplinirea unor mişcări şi sarcini simple.
Raportul „Învingerea artritei la orice vârstă” publicat de organizaţie susţine că jumătate dintre persoanele cu artrită (50%) consideră că nu sunt înţelese de cei care nu au fost diagnosticaţi cu această afecţiune, iar două treimi (66%) nu dezvăluie că suferă de artrită de teamă că vor fi criticate pentru că „se plâng”.
Ca urmare, peste jumătate (55%) dintre cei afectaţi nu solicită ajutor, iar două din cinci persoane cu artrită (41%) susţin că se simt în mod regulat singure, procentul ajungând la aproape trei sferturi (73%) în cazul persoanelor tinere (16-34 de ani), sugerează sondajul la care au participat 1.107 persoane.
Cercetarea privind anii de viaţă ajustaţi din punct de vedere calitativ (Quality Adjusted Life Years - QALY) - utilizată pentru evaluarea impactului unei afecţiuni asupra duratei de viaţă a unui individ - a fost efectuată de York Health Economics Consortium în colaborare cu Universitatea din York. Alte concluzii importante rezultate în urma studiului subliniază că o treime (38%) dintre persoanele cu artrită au fost nevoite să-şi dea demisia din cauza afecţiunii, iar un număr similar de persoane au trebuit să-şi reducă programul de muncă. De asemenea, peste două cincimi (43%) au admis că se feresc de interacţiuni intime din cauza bolii. „Artrita fură de la milioane de oameni în fiecare zi. Le ia independenţa, capacitatea de muncă, viaţa de familie; lucrurile pe care majoritatea dintre noi le considerăm normale”, a explicat Liam O'Toole, director executiv în cadrul Versus Arthritis, citat de Press Association. „Totuşi, trece neobservată sau este ignorată fiind considerată o boală a bătrâneţii sau „o mică durere”. Această trivializare este inacceptabilă şi creează o epidemie de izolare, persoanele cu artrită simţind că nu pot vorbi despre impactul ei. Societatea de astăzi nu mai trebuie să tolereze acest lucru”, a subliniat O'Toole adăugând că din ce în ce mai multă lume ar trebui „să vorbească mai frecvent şi mai răspicat despre artrită pentru ca aceasta să nu mai fie ignorată şi pentru ca nimeni să nu mai fie nevoit să trăiască singur cu ea”.