Sistemul sanitar local înregistrează, permanent, progrese. De la o lună la alta, în unităţile sanitare sunt implementate noi procedee medicale, toate în beneficiul pacienţilor. Medicii doresc ca bolnavii să sufere mai puţin atunci când sunt supuşi operaţiilor, iar timpul de recuperare să fie cât mai scurt. În Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa sunt promovate, tot mai des în ultima perioadă, noi metode de intervenţii medicale. Ortopezii au operat, cu ajutorul artroscopiei (procedură chirurgicală ce permite doctorului să vadă articulaţiile corpului cu ajutorul unei camere video miniaturale, subţiri, numită artroscop), un pacient care avea probleme la cotul stâng. Dacă la intervenţia clasică bolnavul era supus unei suferinţe mai mari, la cea modernă a fost nevoie de doar câteva mici incizii pentru a-i reda mobilitatea mâinii. De asemenea, recuperarea sa este mult mai rapidă. Pe de altă parte, specialiştii au explicat că prin metoda clasică succesul nu ar fi fost garantat, întrucât nu exista vizibilitate în interiorul articulaţiei.
Medicul ortoped Titi Băjenescu, a evidenţiat diferenţa clară între imaginea obţinută pe o radiografie clasică şi cea obţinută în urma intervenţiei cu artroscopul. Tocmai de aceea, medicii preferă metoda modernă, cu artroscopul. Pacientului i-au fost înlăturaţi „corpii cartilaginoşi care crescuseră în interiorul cotului şi care blocau articulaţia”, într-un timp scurt. La rândul său, medicul ortoped Camelia Ţecu a explicat că pentru ei, ca specialişti, metoda este mai dificilă, dar beneficiul pacientului este foarte mare.
ÎN 12 LUNI, ORTOPEZII CONSTĂNŢENI AU EFECTUAT PESTE 200 DE INTERVENŢII MODERNE, CELE MAI MULTE LA GENUNCHI. DE ASEMENEA, AU MAI FOST EFECTUATE ARTROSCOPII DE UMĂR, GLEZNĂ SAU PUMN.
Medicul ortoped Ahmad Dia a subliniat că avantajele artroscopiei sunt numeroase. Este extrem de important că pacientul, de exemplu, poate pleca acasă chiar a doua zi, iar recuperarea se face rapid. Astfel că metoda constituie un avantaj semnificativ mai ales pentru sportivi, care au nevoie să revină la antrenamente cât mai repede. De reuşitele medicilor constănţeni au aflat pacienţi din toată ţara. A ales SCJU Constanţa şi Cornelia Rădulescu, pacientă venită de la Piteşti. Ea a recunoscut că avea ca alternativă Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, dar a preferat SCJU Constanţa pentru că a aflat că are în dotare o clinică nouă, dar şi o echipă medicală valoroasă. Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală este una dintre cele mai moderne din estul Europei, după ce Consiliul Judeţean Constanţa a ales să o modernizeze, investiţia fiind de 10 milioane de euro. Totodată, trebuie menţionat că o mare parte a personalului este alcătuit din specialişti cu o vastă experienţă în Spitalul Floreasca. Inclusiv şeful Clinicii, dr. Alexandru Şerban, este medic cu o vechime importantă într-unul din cele mai reprezentantive spitale de urgenţă din ţară.