În fiecare an, medicii ne oferă o serie de sfaturi pentru a evita unele îmbolnăviri. Astfel, pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare, dar şi a posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., care dă boala numită trichineloză (dacă mâncăm carne de porc infestată), specialiștii Autorității Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă să cumpărăm carnea de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA, garantează că provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. ”În condiţiile unei cereri crescute, specifică perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari”, atrage atenția ANSVSA. Veterinarii spun însă că sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute pot avea consecinţe grave. De exemplu, spun veterinarii, citați într-un comunicat al ANSVSA, dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Tocmai pentru a nu se ajunge în astfel de cazuri, este bine să solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului.
DESPĂGUBIRI În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. ”Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului”, asigură ANSVSA. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp. cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.
EXAMINAREA CĂRNII PROVENITE DE LA PORCII SACRIFICAŢI ÎN VEDEREA DEPISTĂRII TRICHINELOZEI ESTE OBLIGATORIE.
RISCAȚI AMENZI! Comercializarea cărnii de porc neexpertizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei, spun veterinarii. Comercializarea porcilor vii în târguri se va face doar cu respectarea prevederilor legale, iar mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.
Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.