Aşa îşi ţin ungurii medicii în ţară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Exemplu de urmat

Aşa îşi ţin ungurii medicii în ţară

Sănătate 18 Iulie 2011 / 00:00 826 accesări

Reprezentanţii Ministerului Resurselor Naţionale din Ungaria au ales o strategie de păstrare a medicilor tineri în ţară, în contextul exodului, devenit deja un fenomen atât la nivel european cât şi mondial. Ministrul de resort, Miklos Rethelyi, a anunţat că medicii tineri care îşi încep pregătirea de specialitate au toate şansele să primească o bursă lunară de aproape 370 de euro. Condiţia este ca ei să profeseze în ţară timp de zece ani. Mai mult, tinerii medici vor fi obligaţi să refuze atenţiile venite din partea pacienţilor. Potrivit calculelor reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii din Ungaria, 600 de medici şi 20 de farmacişti vor beneficia de burse, primele plăţi fiind făcute cu 1 noiembrie. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din Ungaria, Miklos Szocska, a precizat că decizia a fost luată după ce asociaţiile de medici au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte dorinţa medicilor de a lucra în spitalele din străinătate, pe bani mai mulţi.

• LA NOI, NEPĂSARE TOTALĂ • Şi în România, numai reprezentanţii Colegiului Medicilor au tras numeroase semnale de alarmă, imediat ce s-a constatat că numărul medicilor care părăsesc ţara creşte de la o zi la alta. Guvernul însă pare să fie total dezinteresat de soarta Sănătăţii. Medicii pleacă pe capete din ţară, alegând spitale din toată Europa, dar nu numai. Ei nu mai vor să profeseze în ţară pe motiv că sunt umiliţi, lefurile lor fiind mai mici chiar şi decât cele ale femeilor de serviciu cu ceva vechime în muncă.

VIITORI ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE MEDICINĂ ALEG SĂ SE SPECIALIZEZE ÎN SPITALE DIN AFARĂ

Viitorii absolvenţi ai facultăţilor de medicină din România aleg să se specializeze în spitalele din afară. „Termin facultatea, îmi iau diploma şi plec. Nu stau nici măcar o zi aici. Am să-mi fac specializarea într-un spital din Germania”, ne-a declarat un student al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa. Şi nu este singurul medicinist constănţean care a ales să se specializeze în spitale din Germania, dar nu numai. Tinerii sunt nemulţumiţi de lefurile cu care vor fi răsplătiţi, dar consideră că, în ultima perioadă, respectul pentru medic, pentru actul medical, a dispărut în ţara noastră.



12