Aşa se accesează mai uşor fondurile europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru dezvoltarea rurală

Aşa se accesează mai uşor fondurile europene

Eveniment 24 Iunie 2013 / 00:00 2943 accesări

Mai multe localităţi din judeţul Constanţa s-au asociat în Grupuri de Acţiune Locală (GAL) pentru a accesa mai uşor fonduri europene, în vederea derulării unor proiecte locale. Constituirea GAL-urilor a decurs anevoios, vreme de mai bine de doi ani. Potrivit şefului Compartimentului Dezvoltare Rurală Constanţa din cadrul Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală, Iancu Şapera, în 2011 au fost declarate eligibile şi acceptate spre finanţare europeană nerambursabilă (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FADR), Axa 4 - LEADER din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2014), 83 de parteneriate public-privat sau GAL-uri. 28 de proiecte de dezvoltare rurală au fost respinse. Constanţa a lucrat din 2011 la documentaţia premergătoare depunerii dosarelor şi, după mai multe incidente, generate de erori care au dus iniţial la refuzul de finanţare, în 2012 a primit aviz favorabil pentru trei GAL-uri. Aceste GAL-uri au primit Decizia de autorizare, eliberată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fiecare trecând apoi la organizarea structurilor de coordonare şi execuţie: adunări generale ale acţionarilor, consiliul director, comisia de selecţie a proiectelor şi compartimentul administrativ, condus de un manager. „GAL reprezintă o asociere între mai multe localităţi, firme şi persoane fizice, grupate geografic, cu un scop comun: dezvoltarea economico-socială a acelei zone. Nu este obligatorie respectarea graniţelor unui judeţ, cu GAL-ul putându-se trece şi dincolo de hotar, pentru un mai bun punctaj”, a spus Şapera.

TREI GAL-URI Primul proiect se numeşte Grupul de Acţiune Locală Dobrogea Centrală, cu sediul la Medgidia, şi are inclusă o localitate din judeţul Tulcea, respectiv comuna Casimcea. Al doilea GAL are sediul central la Mihail Kogălniceanu şi se numeşte Grupul de Acţiune Constanţa Centru, în timp ce al treilea este denumit Grupul de Acţiune Constanţa Sud şi se găseşte la Negru Vodă. Ultimele două GAL-uri sunt coordonate şi iniţiate de Consiliul Judeţan Constanţa (CJC). „Aceste două GAL-uri au un sprijin real din partea CJC. Din punct de vedere administrativ, există o sumă de pornire, deci nu sunt probleme. Există tot sprijinul CJC şi nădejdea noastră este că ele vor funcţiona cu adevărat”, a spus Şapera. El a precizat că GAL-urile funcţionează ca autorităţi de management, duse mai aproape de beneficiarii de proiecte. Fiecare GAL a primit o valoare de finanţare de 2,85 milioane de euro, deci un total de 8,55 milioane de euro. „Odată primită finanţarea, se va trece la întocmirea unui plan de dezvoltare locală, pe baza căruia se va obţine o finanţare, pe proiect, de cel mult 200.000 de euro nerambursabili. Va câştiga proiectul care va răspunde mai bine interesului comunităţii. Cu alte cuvinte, nu se va mai decide la Bucureşti ce este util într-o anumită zonă, abordarea făcându-se de jos în sus, prin implicarea actorilor locali”, a explicat Şapera. Pentru că cele trei GAL-uri sunt calificate în 2012, sesiunile de depunere a proiectelor trebuie să fie demarate până la 31 decembrie 2013.

Structura GAL-urilor din Constanţa

Grupul de Acţiune Locală „Dobrogea Centrală” cuprinde localităţile: Tortoman, Mircea Vodă, Peştera, Ciocârlia, Seimeni, Saligny, Crucea, Rasova, Horia, Saraiu, Casimcea (judeţul Tulcea). Grupul de Acţiune Locală „Constanţa Centru” cuprinde localităţile: Cuza Vodă, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Pantelimon, Siliştea, Târguşor, Vulturu. Grupul de Acţiune Locală „Constanţa Sud” cuprinde localităţile: Negru Vodă, Agigea, Chirnogeni, Comana, Pecineaga, Topraisar, Amzacea, Mereni.



12