Aşa ţineţi copiii departe de spitale!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sfaturi ale Societăţii de Pediatrie

Aşa ţineţi copiii departe de spitale!

Eveniment 13 Decembrie 2012 / 00:00 603 accesări

Multe dintre afecţiunile cu care sunt internaţi copiii în spitalele de profil ar putea fi evitate, atrag atenţia medicii. Totul este ca sfaturile specialiştilor să fie ascultate. De exemplu, se ştie că, în perioada rece, afecţiunile specifice sunt, în principal, cele respiratorii. De asemenea, spun medicii, este frecvent întâlnită şi infecţia cu rotavirus, care duce la spitalizare timp de şase zile în medie, sub tratament cu perfuzii.

POTRIVIT SOCIETĂŢII ROMÂNE DE PEDIATRIE, DATELE STATISTICE ARATĂ CĂ, LA NIVEL MONDIAL, PESTE 2 MILIOANE DE COPII SUNT SPITALIZAŢI ANUAL DIN CAUZA ROTAVIRUSULUI

De asemenea, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că 36% din internările pentru boli diareice la copiii de până în 5 ani sunt cauzate de infecţia cu rotavirus, iar perioada de internare este mai mare decât la alte boli diareice. Specialiştii spun că incidenţa rotavirusului creşte semnificativ, deoarece temperaturile scăzute favorizează supravieţuirea şi răspândirea acestui virus în mediul înconjurător. Rotavirusul este o boală extrem de contagioasă, care afectează 95% dintre copii, până la vârsta de 5 ani. Această boală se tratează doar în spital şi în unele cazuri, mai ales la vârste mici, poate produce complicaţii severe, atrag atenţia specialiştii SRP. Conform OMS, copiii sub 5 ani, dar în special cei cu vârsta între 6 luni şi 2 ani, sunt cei mai vulnerabili la această boală, care face peste 500.000 de victime în fiecare an.

VACCINAREA SRP recomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de prevenţie împotriva rotavirusului. Reamintim că în iunie 2012, în cadrul unei campanii, SRP a lansat primul ghid cu “Recomandări de vaccinare în pediatrie din România”, adresat cadrelor medicale, un document util, cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziţia medicilor. „Acesta este un suport real, cu argumente, în demersul de educare şi informare cât mai corectă a părinţilor cu privire la aspectele esenţiale ale îngrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esenţiali ai protecţiei copilului, alături de nutriţie şi evitarea micilor accidente.”, potrivit SRP. Află mai multe despre rotavirus pe http://www.protejamcopilaria.ro/rotavirus/ şi urmărind campania „Să protejăm împreună copilăria” a SRP. În cadrul site-ului, părinţii au la dispoziţie o secţiune de întrebări, unde vor primi răspuns din partea specialiştilor SRP (intreaba@protejamcopilaria.ro).

România are încă cea mai ridicată rată a mortalităţii infantile din UE la copiii de până în 5 ani. Mai mult decât atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este 9,8 morţi la 1000 de nou-născuţi, aproape dublă faţă de media europeană.

Taguri articol


12