În aceste zile caniculare, reprezentanţii mai multor autorităţi au emis numeroase informări prin care anunţă populaţia, dar nu numai, să se ferească de efectele neplăcute cauzate de perioada cu temperaturi extrem de ridicate. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke ia măsuri pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile ridicate şi solicită direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă să lucreze la capacitate maximă în zilele caniculare.
SERVICIILE DE AMBULANŢĂ VOR TRECE LA ALERTAREA ECHIPAJELOR ŞI SUPLIMENTAREA ACESTORA, ACOLO UNDE NUMĂRUL SOLICITĂRILOR ESTE ÎN CREŞTERE
Potrivit lui Cseke, direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. De asemenea, pentru prevenirea incidentelor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare.
• SFATURI UTILE • Medicii spun că în zilele cu temperaturi ridicate este recomandat consumul de lichide, respectiv câte un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Totodată, specialiştii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Alcoolul este contraindicat în această perioadă deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. „Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise”, mai spun medicii.
• ISU ATENŢIONEAZĂ • Pentru prevenirea efectelor negative cauzate de temperaturile ridicate, şi specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa vin cu o serie de recomandări ce trebuie luate atât în cazul spaţiilor închise, cât şi deschise. Astfel, pentru spaţii închise, este indicat să limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură; să acoperiţi ferestrele expuse la soare; să menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis. Cât priveşte spaţiile deschise, ei spun că deplasările sunt recomandate la primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite. „În cazul apariţiei simptomelor legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic), încercaţi să vă odihniţi într-un spaţiu umbrit şi răcoros, consumaţi lichide (apă, sucuri de fructe, ceaiuri), scădeţi temperatura corpului (udat şi ventilat). Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sunaţi la 112 sau îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată unitate de primire a urgenţelor”, recomandă reprezentanţii ISU.