Bântuită de atentate teroriste ale radicalilor islamiști, Europa este îngrozită de un asasinat grotesc, care a avut drept victimă una dintre cele mai cunoscute jurnaliste de pe continent. Aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în Malta, Daphne Caruana Galizia, reporter de investigații, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei. Deflagrația a distrus mașina în care se afla, în apropiere de casa ei, caroseria arsă a vehiculului fiind aruncată de suflu pe un câmp din vecinătate. Jurnalista în vârstă de 53 de ani, care lucra ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul personal, unde a denunțat mai multe cazuri de corupție, fusese aleasă de revista „Politico“ printre cele "28 de personalități care fac să se miște Europa", fiind descrisă drept "un WikiLeaks întreg într-o singură femeie, într-o cruciadă împotriva lipsei de transparență și a corupției în Malta".
Premierul Joseph Muscat, al cărui anturaj apropiat a fost ținta unor atacuri violente lansate de Galizia, a denunțat acest act barbar și a ordonat forțelor de ordine să-și concentreze toate resursele pentru ca autorii atacului să fie aduși în fața justiției. Familia jurnalistei a atacat însă dur guvernul, pe care l-a acuzat de complicitate la această crimă. "Asta suntem: un stat mafiot în care acum îţi poţi schimba sexul în cartea de identitate, dar în care poţi fi aruncat în aer pentru exercitarea unor libertăţi fundamentale. Dacă instituţiile ar fi funcţionat deja, nu ar exista nicio investigaţie a unui asasinat, iar fraţii mei şi cu mine încă am avea o mamă. Joseph Muscat, Keith Schembri, Chris Cardona, Konrad Mizzi, procurorul general şi lista lungă de comisari de poliţie care nu au luat nicio măsură: sunteţi complici. Sunteţi responsabili pentru asta”, a spus fiul victimei, Matthew Caruana Galizia.
Mii de persoane s-au reunit spontan, cu lumânări în mână, la Sliema, lângă La Valletta, pentru a aduce un ultim omagiu, iar Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, și-a exprimat indignarea pe Twitter, promițând o recompensă de 20.000 de euro pentru orice informație ce ar duce la condamnarea asasinilor jurnalistei. Și Comisia Europeană s-a declarat îngrozită de uciderea ziaristei malteze, a condamnat în cei mai duri termeni acest act și a cerut aducerea vinovaților în fața justiției.