Disputa legată de majorarea de la 20 la 33% a pachetului de acţiuni deţinut de Primăria Constanţa în Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (APM Constanţa) pare să fi depăşit limitele unei dezbateri publice normale şi să fi intrat în sfera acţiunilor de tip mafiot. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat ieri, imediat după şedinţa Consiliului Local Municipal în cadrul căreia s-a stabilit consultarea populaţiei privind majorarea pachetului de acţiuni, că i-au ajuns la ureche informaţii conform cărora viaţa lui este în pericol.
CONSULTARE PUBLICĂ Despre modul în care vor fi consultaţi constănţenii cu privire la preluarea pachetului de acţiuni de 13% de la APM, Mazăre a precizat că, în primă fază, va trimite o scrisoare locuitorilor Constanţei, în care îi va informa despre situaţia actuală a Administraţiei Portului. „Vor afla cât deţinem din acţiunile APM, ce ar urma să se întâmple cu ele şi ce ar urma să se întâmple cu banii proveniţi din acţiunile pe care le vom prelua, respectiv să creştem subvenţia la energie termică“, a declarat primarul. În a doua fază, Primăria va demara o campanie de strângere de semnături, organizată temeinic, în care constănţenii vor semna dacă sunt de acord sau nu cu preluarea acţiunilor şi cu tot ce intenţionează să facă administraţia locală. „Facem asta pentru că există presiuni foarte mari din interiorul portului, care sunt făcute de milionarii de acolo, care şi-ar pierde privilegiile în cazul în care o parte din acţiuni ar fi listate la bursă. Şi atunci vreau să ştiu care este părerea constănţenilor. Dacă sunt de acord să preluăm mai mult şi să se transparentizeze toate deciziile. Aici este problema cea mai mare a milionarilor, că vor fi scoase acţiunile pe bursă şi, atunci, toate activităţile vor fi transparente şi ei vor pierde monopolul“, a declarat Mazăre.
RADU MAZĂRE: „OAMENII TOCMIŢI SĂ MĂ LICHIDEZE AR TREBUI SĂ PLECE PRIN CAPE TOWN“
POTENŢIALE PLANURI DE ASASINAT După ce a explicat care va fi modalitatea prin care se va cere părerea constănţenilor despre preluarea acţiunilor din port, primarul a divulgat şi informaţii despre vestea-şoc: „Am informaţii - să dea Dumnezeu să nu fie aşa - că ar fi fost tocmiţi oameni care să plece în Madagascar (unde Mazăre intenţionează să petreacă vacanţa de Paşte - n.r.) odată cu mine. Când ajung acolo, aceşti oameni ar urmări eliminarea mea. Eu nu sunt un tip care să asculte zvonuri. Prin urmare, nici lucrul ăsta nu îl cred. În orice caz, dacă se întâmplă ceva, apropiaţii mei ştiu exact despre cine este vorba şi cum ar urma să se petreacă dacă ar fi să se întâmple ceva. Una din informaţii, de exemplu, este că oamenii aceştia tocmiţi ar trebui să plece prin Cape Town. Deocamdată nu vreau să cred lucrul ăsta. Nu pot să arăt cu degetul care anume dintre milionarii din port ar fi tocmit oameni pentru aşa ceva, pentru că nu vreau să acuz degeaba. Vreau doar să trag un semnal de alarmă. Eu nu m-am răzgândit. Peste o săptămână plec în Madagascar şi, da, o voi lua şi pe mama cu mine”, a declarat Mazăre. Primarul a precizat că va sta zece zile în Madagascar şi că îşi va lua măsuri suplimentare de precauţie, în contextul acestor zvonuri, dar că e normal să se teamă pentru viaţa lui pentru că ţările precum cea în care îşi va petrece vacanţa de Paşte sunt state cu potenţial de risc. „Într-o ţară în care venitul mediu pe cap de locuitor este de 400 de dolari pe an, vă daţi seama că oferind câteva mii poţi să rezolvi multe chestiuni. Există arme. Madagascar nu este un stat structurat, cu instituţii ca în Europa sau orice ţară dezvoltată“, a mai spus Mazăre. Primarul a spus de mai multe ori că nu pleacă urechea la zvonuri şi asta pentru că a auzit de foarte multe ori ba că urmează să fie arestat, ba că a murit, ba alte lucruri similare, dar că „nu poţi să nu-ţi pui un semn de întrebare, mai ales după ce ai fost în ţări de genul ăsta şi ştii că se poate întâmpla aşa ceva“.
SRI NU SPUNE DACĂ SE AUTOSESIZEAZĂ În condiţiile informaţiilor extrem de grave, primarul Constanţei a fost întrebat dacă va anunţa instituţiile statului, în speţă Serviciul Român de Informaţii (SRI): „România nu are nimic acolo (în Madagascar - n.r.) - nici ambasadă, nimic. Nu ştiu în ce măsură poate face SRI ceva. Nu ştiu dacă am vreo calitate să solicit ajutorul SRI“, a mai spus Mazăre. În atare condiţii, am solicitat noi un punct de vedere al SRI. Contactat telefonic în legătură cu acest subiect, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că, în mod normal, o astfel de situaţie ar fi de competenţa MAI şi nu a putut spune dacă SRI se va autosesiza. El nu a exclus, totuşi, varianta ca SRI să demareze verificări în acest caz. De asemenea, până la închiderea ediţiei, adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, cms. şef Adrian Rapotan, nu a dat declaraţii oficiale privind informaţiile denunţate public de Radu Mazăre.