ASF este (prea?) zen: Pilonul II de pensii este solid și cu randamente pozitive

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ASF este (prea?) zen: Pilonul II de pensii este solid și cu randamente pozitive

Economie 25 August 2017 / 16:20 6834 accesări

Pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, iar dacă vor fi constatate disfuncționalități ale sistemului vor exista intervenții rapide pentru corectarea acestora, a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat transmis, vineri, presei. "Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public privind situația fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dorește să reafirme că Pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel și de analiza evoluției pieței pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competențe pentru a iniția modificări ale legislației primare care guvernează funcționarea pieței pensiilor private. ASF urmărește cu foarte mare atenție randamentele și activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat și, dacă vor fi constatate disfuncționalități sau derapaje ale sistemului, va interveni rapid pentru corectarea acestora", notează sursa citată.

De asemenea, ASF menționează că, în calitate de supraveghetor al pieței financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituționali și exprimă puncte de vedere privind evoluția curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piața de capital, pensii private), de câte ori este necesar.

Potrivit unor informații publicate de Profit.ro, Ministerul Finanțelor intenționează să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). Măsura ar afecta dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem.

Vineri, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că o decizie în privința Pilonului II de pensii nu este luată și sub nicio formă nu este vorba despre desființarea acestuia, o decizie viitoare fiind una în interesul românilor.

Conform datelor ASF, la 31 iulie 2017, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 37,197 miliarde de lei, în creștere cu 3,09% față de nivelul de la 30 iunie 2017.

Titlurile de stat dețin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 23,65 miliarde de lei, respectiv 63,58%. Pe locul doi se află acțiunile, cu 7,43 miliarde de lei (19,98%). Depozitele bancare se situează pe locul trei din acest punct de vedere, cu 2,78 miliarde de lei, respectiv 7,5% din totalul activelor.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,929 milioane de participanți.

Taguri articol


12