Senatul american a aprobat, joi, numirea lui Ashton Carter la conducerea Pentagonului, candidatul propus de preşedintele Barack Obama devenind cel de-al patrulea secretar al Apărării din ultimii şase ani. Ashton Carter, care a primit 93 de voturi „pentru“ şi cinci „împotrivă“, va conduce Departamentul Apărării pentru a coordona răspunsul SUA faţă de extremiştii islamişti, față de sprijinul acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei şi față de războiul din Afganistan. Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a afirmat înaintea votului că îl va susţine pe Carter, dar se aşteaptă de la el să spună adevărul în faţa puterii.
Ashton Carter a promis că va oferi sfaturi obiective Casei Albe, iar în cursul audierii pentru confirmarea în funcţie a afirmat că susţine schimbarea actualei politici a administraţiei Obama de a nu furniza armament Ucrainei. El a transmis Comisiei pentru controlul Serviciilor Armate din Senat că înfrângerea grupării Stat Islamic va fi prioritatea sa. Carter îl va înlocui pe Chuck Hagel, care şi-a anunţat demisia în noiembrie, după mai puţin de doi ani la conducerea Departamentului Apărării.
Noul șef al Pentagonului urmează să se confrunte cu o serie de provocări în cursul mandatului său, de la gestionarea ofensivei împotriva grupării Statul Islamic la retragerea treptată din Afganistan, trecând prin probleme legate de buget și opțiuni tehnologice. Predecesorul lui Ashton Carter, Chuck Hagel, nu a reușit să se impună între Casa Albă și enorma mașină a Pentagonului. Dar Carter, în vârstă de 60 de ani, un tehnocrat strălucit care a fost deja numărul 2 al Pentagonului, este una dintre personalitățile cele mai calificate numite vreodată la conducerea Departamentului american al Apărării, a apreciat Shawn Brimley, expert din cadrul think tank-ului Center pentru o nouă securitate americană.