Fenomenul încălzirii globale a dus la reducerea recoltelor de orez în mai multe părţi ale Asiei, iar situaţia este pe cale să se înrăutăţască. În unele părţi ale Asiei, recoltele de orez au scăzut cu 10-20% în ultimii 25 de ani, iar scăderea va continua, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători americani în Thailanda, Vietnam, India şi China. Acesta este cel mai nou raport care subliniază faptul că încălzirea globală reprezintă o provocare pentru alimentaţia populaţiei globului. În 2004, un alt raport ştiintific arăta că recoltele de orez din Filipine scădeau cu câte 10% la fiecare creştere cu un grad Celsius a temperaturii din timpul nopţii. Mecanismul care leagă cele două fenomene nu este foarte clar, însă poate avea legătură cu faptul că orezul este nevoit să respire mai mult în timpul nopţilor calde, consumând mai multă energie şi fără să aibă posibilitatea de a face fotosinteză. Pe de altă parte, temperaturile ridicate din timpul zilei au fost legate de creşterea recoltei. Însă, efectul lor a fost mai mic decât impactul nopţilor călduroase. Un alt studiu publicat la începutul anului trecut arată că jumătate din populaţia lumii s-ar putea confrunta cu o criză alimentară din cauza încălzirii globale, pe măsură ce verile extreme devin o rutină.