Asigurarea obligatorie a scos-o din criză pe cea facultativă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unde dai şi unde crapă

Asigurarea obligatorie a scos-o din criză pe cea facultativă

Eveniment 23 Septembrie 2011 / 00:00 550 accesări

PAID ARE BANI Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) dispune de rezerve de peste 30 milioane lei, funcţionând astfel în parametrii impuşi de legea asigurării obligatorii, a declarat ieri preşedintele PAID, Marius Bulugea. El a mai precizat că rezervele de daună avizate şi neavizate constituite la PAID se ridică, în prezent, la circa 400.000 lei. „Potrivit legii, PAID trebuie să constituie toate tipurile de rezerve tehnice (de primă, de daune avizate şi neavizate, de catastrofă), iar valoarea lor se ridică acum la peste 30 milioane lei. Câteva date tehnice - coeficientul de lichiditate al Pool-ului este 124, iar gradul de solvabilitate este 1,65, ambii indicatori situându-se peste limita minimă impusă de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Cu alte cuvinte, putem plăti în orice moment daunele provocate de oricare dintre cele trei riscuri acoperite de poliţa obligatorie (inundaţii, cutremure şi alunecări de teren)”, a spus Bulugea.

73 DE DOSARE AVIZATE PAID are acum în jur de 807.000 de locuinţe în portofoliu, în scădere de la 820.000, la finele lunii trecute. Explicaţia este simplă, potrivit PAID - poliţele care au expirat fie nu au fost reînnoite, fie au fost înlocuite cu o asigurare facultativă. Din 15 iulie 2010 şi până în prezent, Pool-ul a avizat 73 de dosare de daună, plătind despăgubiri pentru 31 dintre ele, în valoare de 260.000 lei. „Dintre cele 73 de dosare, 39 au fost deschise pentru inundaţii, iar 34 peste alunecări de teren. Dauna medie plătită a fost de 8.387 lei. Pe 1 august 2011, am plătit prima daună totală, în valoare de 20.000 euro, ca urmare a distrugerii totale a unei locuinţe din localitatea Avrig (Sibiu)”, a adăugat Bulugea.

DE UNDE VIN BANII? Programul PAID nu a avut chiar efectul scontat, întrucât cele 807.000 de poliţe încheiate în ultimul an nu acoperă nici măcar 10% din fondul locativ autohton. Totuşi, obligativitatea asigurării locuinţei i-a convins pe mulţi români să încheie o poliţă facultativă, care acoperă şi alte riscuri, în afara celor trei vizate de asigurarea obligatorie. De altfel, multe dintre cele 13 companii de asigurări care fac parte din Pool au lansat poliţe facultative proprii, la preţ similar cu cele pe care le oferă poliţa PAID. Totul depinde deci de proprietar. Cei care nu se tem de inundaţii, alunecări de teren sau cutremure pot opta pentru o asigurare facultativă, care acoperă riscuri variate, de la incendii şi jaf la atacuri teroriste şi invazii ale extratereştrilor. Un lucru trebuie însă reţinut - în cazul poliţei facultative, despăgubirile sunt plătite de firma la care s-a încheiat contractul. În cazul celei obligatorii, banii vin direct de la PAID.

Taguri articol


12