Asigurări de casă cu arcanul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asigurări de casă cu arcanul

Economie 03 August 2006 / 00:00 1138 accesări

Blestemul apelor a determinat autorităţile să strîngă laţul în jurul proprietarilor de locuinţe. Termenul limită de la care ordonanţa de urgenţă ar putea intra în vigoare este 1 ianuarie 2007. Aşa cum majoritatea legilor care vizează întreaga populaţie a României duce la împărţirea principalilor jucători în tabere, şi discuţiile despre proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la asigurările obligatorii ale locuinţei creează o serie de controverse. Pe de o parte, statul urgentează introducerea acestui act normativ de teama unui nou val de inundaţii. De cealaltă parte a baricadei sînt reprezentanţii societăţilor de asigurare, care nu cred că ordonanţa va intra în vigoare la termenul decis de guvern. În schimb, Executivul urgentează introducerea acestei ordonanţe pînă în septembrie, pentru a prinde calcularea bugetului de stat pentru 2007.

Se încalcă dreptul la proprietate?

Prima voce care a acuzat ordonanţa de urgenţă de încălcare a dreptului la proprietate a fost senatorul Antonie Iorgovan. El susţine că introducerea obligativităţii asigurării locuinţei este anticonstituţională şi anticoncurenţială. "Constituţia nu permite impunerea unei asigurări obligatorii asupra bunurilor proprietate personală, întrucît asta ar însemna o ingerinţă asupra dreptului de proprietate, garantat prin Constituţie", a precizat Iorgovan. De aceeaşi părere este şi preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliar, Emil Giurgiu, care consideră anormală ideea ca o persoană care şi-a construit casa într-un loc sigur să plătească pentru cei care, în fiecare an, sînt inundaţi din cauză că şi-au amplasat casa ilegal. "O casă nu este o maşină. O casă nu merge cu 120 de kilometri pe stradă, ca să o asiguri obligatoriu. Nicăieri asigurarea locuinţei nu este obligatorie. Ce implică elementul de obligativitate este interpretarea legii. Nu se poate şterge nimeni pe picioare cu dreptul de proprietate", susţine Giurgiu.

Asigurătorii vor modificări, statul le adoptă

Reprezentanţii societăţilor de asigurări sînt de acord cu introducerea ordonanţei de urgenţă, considerînd că sînt necesare anumite modificări. Este vorba de organizarea unui “pool” (n.r. - formă de asociere specifică a industriei asigurărilor/reasigurărilor care se caracterizează prin faptul că toţi asigurătorii care acoperă anumite riscuri o fac în numele poolului, iar acesta se ocupă de găsirea unui reasigurător pe piaţa internaţională). Oricum, şi în acest caz există riscul ca una din firmele participante la pool să dea faliment.

“Autorităţile au modificat proiectul legislativ privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, eliminînd prevederea privind constituirea unei societăţi de reasigurare la capitalul căreia să participe firmele de profil”, a declarat, ieri, consilierul ministrului Administraţiei, Radu Mircea Popescu. Companiile au arătat că toţi asigurătorii vor subscrie riscurile de cutremur, inundaţie şi alunecări de teren în numele gestiunii comune (pool), care se va ocupa de plasarea acestora în reasigurare pe pieţele internaţionale. "Capitalul social al pool-ului va fi, potrivit reglementărilor actuale care vizează societăţile de asigurări, de opt milioane lei", a afirmat secretarul general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Mihai Tecău. Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor prevedea în forma sa iniţială ca firmele de asigurare să participe la constituirea Companiei de Reasigurare Împotriva Dezastrelor (CRID). Această măsură a fost criticată de firmele de asigurare, care au recomandat autorităţilor crearea unui "pool de asigurare".

Companiile au arătat că toţi asigurătorii vor subscrie riscurile de cutremur, inundaţie şi alunecări de teren în numele gestiunii comune (pool), care se va ocupa de plasarea acestora în reasigurare pe pieţele internaţionale. Potrivit reprezentantului Ministerului Administraţiei, Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu va participa la înfiinţarea acestui pool. "Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţei va fi prezentată Guvernului în termen de 30 de zile. Guvernul se va împrumuta de pe pieţele externe cu o sumă de ordinul a sutelor de milioane de euro pentru capitalizarea pool-ului şi plata primelor de asigurare în primul an, pentru sprijinirea schemei de asigurare", a declarat secretarul de stat în ministerul Administraţiei, Victor Paul Dobre. El a precizat că beneficiarii de ajutor social nu vor fi obligaţi să achite primele de asigurare, iar în cazul apartamentelor de bloc asigurarea locuinţelor va putea fi realizată de către asociaţiile de proprietari. Valoarea anuală a primelor de asigurare va fi cuprinsă între 10 şi 20 de euro, în funcţie de tipul de locuinţă. La o primă de 10 euro, valoarea asigurată este de 10.000 de euro, iar prima de 20 de euro corespunde unei valori de asigurare de 20.000 de euro. Potrivit directorului general al BCR Asigurări, Romeo Jantea, în ceea ce priveşte persoanele care au încheiat asigurări facultative pentru locuinţe o soluţie viabilă ar fi aceea a prezentării dovezii acestei poliţe, fără să mai fie nevoiţi să mai încheie o asigurare obligatorie.



12