Asigurările private de sănătate, soluţia pentru vindecarea unui sistem sanitar bolnav…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asigurările private de sănătate, soluţia pentru vindecarea unui sistem sanitar bolnav…

Economie 02 Octombrie 2006 / 00:00 1137 accesări

Deşi începătoare pe segmentul asigurărilor private de sănătate, companiile s-au confruntat încă de la început cu problema centrelor medicale, cu care ar trebui să colaboreze. Cele mai multe unităţi de stat nu se ridică la standardele cerute de asigurător. Acest lucru înseamnă un număr mai redus de furnizori cu care asiguratorul poate încheia contracte şi, implicit, o limitare a variantelor pe care asiguratul le are la dispoziţie. Compania Allianz Ţiriac lucrează doar cu furnizori privaţi, avînd, în prezent, o reţea de 110 centre medicale în toată ţara. Unităţile medicale de stat nu se număra printre partenerii companiei, întrucît, deşi există disponibilitate din partea asigurătorului, acesta este interesat să aleagă ce este mai bun pentru clienţi. Conducerea companiei spune că beneficiarul poate opta pentru orice alt furnizor, dar în această situaţie acoperirea din partea companiei este de doar 75% din cheltuielile efectuate pentru serviciile medicale.

O abordare diferenţiată se face la Allianz Ţiriac, în funcţie de planurile de sănătate. Astfel, pentru două dintre acestea (“Optim” şi “Extra”) sînt acoperite serviciile medicale prestate de către oricare dintre furnizorii din reţeaua agreată. Pentru planul Standard, în schimb, serviciile medicale sînt prestate pe întreaga perioadă de asigurare de către un singur furnizor de servicii medicale pentru care asiguratul optează în momentul emiterii poliţei. Pentru acest plan, clienţii pot alege între trei furnizori de servicii medicale: Diagnosis, Romgermed şi Medlife. Mult mai permisivi în alegerea unităţilor medicale cu care colaborează sînt cei de la Generali Asigurări. Potrivit conducerii Generali Asigurări, asiguratul poate merge în orice spital doreşte, întrucît sînt decontate costurile cu spitalizarea, indiferent de unitatea medicală căreia asiguratul i s-a adresat. “Omniasig Addenda” are parteneriate încheiate cu peste 100 de centre medicale, clinici şi cabinete private din 34 de judeţe din ţară. Medicover a închiriat, a transformat şi a adus la standarde occidentale saloane din diverse spitale. Chiar dacă segmentul asigurărilor de sănătate nu a atins încă apogeul, cei mai mulţi asigurători sînt optimişti în privinţa evoluţiei acestei pieţe, în viitor, urmînd a se încheia parteneriate şi cu alte spitale.

Acelaşi serviciu medical plătit de două ori

Studiile relevă că aprox. 45% dintre români ar opta pentru asigurări private de sănătate, dar această disponibilitate există numai dacă s-ar reduce nivelul de taxare pentru asigurările sociale de sănătate. Mai mult, acordarea unei deductibilităţi pentru angajat şi pentru angajator asupra primelor aferente asigurărilor ar putea încuraja mai mulţi oameni să-şi încheie o asigurare de sănătate. Majoritatea firmelor private ar contracta un astfel de produs pentru salariaţii lor dacă suma deductibilă, în prezent, din impozitul pe profit, de 200 de euro pe an de persoană, ar fi mai mare şi dacă ar fi aplicabilă şi asiguratului. Cert este faptul că de această deductibilitate beneficiază fie angajatorul, fie angajatul, dar, în general, angajatorii sînt cei care cunosc mai bine ofertele de pe piaţa asigurărilor.

Potrivit legii asigurărilor private de sănătate, cine nu plăteşte 6,5% din venit către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu-şi poate încheia nicio poliţă privată de sănătate. Pe de altă parte, dacă ai o asigurare privată de sănătate nu înseamnă că nu trebuie să mai plăteşti contribuţia către CNAS. În prezent, atît angajatorul care încheie contracte de asigurare privată de sănătate în beneficiul salariaţilor săi, cît şi salariaţii trebuie să plătească contribuţia la fondul asigurărilor sociale de sănătate. Mai exact, asta înseamnă că atît angajatorul, cît şi angajatul achită de două ori acelaşi serviciu medical: odată plătindu-şi contribuţia la fondul asigurărilor sociale de sănătate, a doua oară plătind prima de asigurare pentru asigurarea privată de sănătate. Primele poliţe de asigurări de sănătate au fost lansate în urmă cu trei ani de Omniasig Addenda. În 2003, existau însă asigurători care ofereau, ca extindere la asigurările de viaţă, şi acoperiri de tip medical. În 2005, Aviva şi Medicover au lansat asigurarea privată de sănătate Vero. Ulterior, Interamerican a lansat primul spital privat din România, Euroclinic. Au urmat Allianz Ţiriac şi Generali Asigurări, care şi-au lansat propriile produse de profil. În ceea ce priveşte costurile unei asigurări se sănătate, la Interamerican (în colaborare cu Euroclinic) prima de asigurare este cuprinsă între 30 şi 60 de euro/lună, în timp ce Allianz Ţiriac oferă trei planuri de bază: standard, optim şi extra. Tariful porneşte de la 10-12 euro/lună şi poate ajunge la 35 de euro/lună, iar la Generali prima minimă este de 14 euro/lună şi poate ajunge pînă la 200 de euro/lună. De menţionat este faptul că o poliţă de asigurare de sănătate acoperă invaliditatea permanentă, totală sau parţială, cheltuielile cu spitalizarea şi din perioada de convalescenţă după spitalizare, costurile ocazionate de intervenţiile chirurgicale, dar şi cheltuielile cu recupararea, precum şi o serie de alte cheltuieli medicale.

Taguri articol


12