Perioada vacanţelor bate la uşă. Şi pentru a avea însă parte de o vacanţă reuşită, fără probleme, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa sfătuiesc ca, atunci când alegeţi un concediu peste hotare, într-una din ţările UE, să apelaţi la cardul european de sănătate. El conferă dreptul pentru asigurat de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru UE. Cardul european nu produce efecte pe teritoriul României şi nu creează nicio obligaţie pentru furnizorii de servicii medicale din România. Este bine de ştiut că se emite individual, pentru fiecare asigurat care îl solicită. „Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical. Furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS au obligaţia de a acorda asistenţă medicală necesară titularilor cardului european emis de unul dintre statele membre ale UE, în perioada de valabilitate a cardului şi în aceleaşi condiţii ca pentru persoanele asigurate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate din România, urmând a evidenţia şi raporta distinct Casei de Sanatate, serviciile medicale acordate pentru această categorie de persoane”, explică preşedintele/director executiv al CJAS, Dragoş Poteleanu.
PERIOADA DE VALABILITATE A CARDULUI EUROPEAN ESTE STABILITĂ ASTFEL ÎNCÂT SĂ ACOPERE PERIOADA DE TIMP NECESARĂ ŞEDERII TEMPORARE, DAR NU POATE DEPĂŞI 6 LUNI DE LA DATA EMITERII
Persoanele asigurate în unul dintre statele membre UE, posesoare ale unui card european, vor fi tratate în România în acelaşi mod cu asiguraţii români. Caracteristicile tehnice ale cardului european, precum şi modalităţile de elaborare şi implementare ale acestuia sunt aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
ACTE NECESARE Asiguraţii care solicită card europen se prezintă la Casa de Asigurări de Sănătate cu dovada de asigurat, (adeverinţă şi ordin de plată pentru angajaţi, cupon pensie pentru pensionar, adeverinţă de elev, student pentru persoanele peste 18 ani), copie Carte identitate, sau certificat de naştere pentru copii. La sediul instituţiei se va completa o cerere şi o declaraţie pe proprie răspundere că nu intenţionează să utilizeze cardul european de asigurări sociale de sănătate pentru deplasări care au ca scop beneficierea de tratament medical. De la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa 3.700 de solicitări ale cardului european.