Asistenţă medicală de urgenţă, ultramodernă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa : Spitalul Clinic Judeţean

Asistenţă medicală de urgenţă, ultramodernă!

Eveniment 12 Iulie 2010 / 00:00 2419 accesări

Locuitorii judeţului Constanţa, dar nu numai, beneficiază, de astăzi, de o Unitate de Primire a Urgenţelor (UPU) ultramodernă, la standarde europene.

„Constanţa are acum o asistenţă medicală de urgenţă de nivelul lui 2010. Sistemul era unul depăşit, care necesita îmbunătăţiri cât mai urgente”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, prezent ieri la inaugurarea UPU din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. La rândul său, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, prezent, de asemenea, la Constanţa, a declarat că „noua UPU este cel mai important centru medical care deserveşte întreg litoralul”. Valoarea lucrărilor la noua UPU s-a ridicat la aprox. 26 miliarde lei vechi, dotarea fiind asigurată prin Programul Naţional al Băncii Mondiale. Şeful UPU Constanţa, dr. Rodica Tudoran, a declarat că toată aparatura din dotare este nou-nouţă, fapt care va duce la creşterea calităţii actului medical. „În noua UPU vor funcţiona camera de resuscitare şi zona de tratament imediat. Vor fi preluate cazurile grave şi foarte grave”, a adăugat medicul şef. Dr. Tudoran speră ca şi problema personalului medical specializat în acordarea asistenţei medicale de urgenţă să se rezolve cât mai repede, deficitul de personal punând probleme în unele situaţii. Medicii care au specializări pe medicină de urgenţă preferă să muncească în străinătate, acolo unde primesc cel puţin 5.000 de lire sterline.

PROMISIUNI. Ministrul Sănătăţii a recunoscut că, în timpul verii, medicii de la Constanţa sunt suprasolicitaţi, „cazurile medicale complexe fiind în număr mai mare”, astfel că tendinţa de dezvoltare în ceea ce priveşte asistenţa medicală de urgenţă de la malul Mării Negre trebuie să continue. „Trebuie modernizată inclusiv vechea urgenţă. Dacă autorităţile locale ne vor da garanţia de cofinanţare, procentul de 5%, le promit constănţenilor că vom asigura cea mai mare parte a finanţării pentru a putea moderniza şi partea veche a urgenţei”, a declarat ministrul. Contactat telefonic, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) Cristinel Dragomir a afirmat că autoritatea judeţeană este de acord cu o astfel de iniţiativă, nu numai în acest domeniu, ci în oricare altul dacă este vorba despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în judeţul Constanţa. CJC este dispus să aloce procentul de 5% propus de ministrul Sănătăţii, însă aşteaptă de la Ministere să vină cu finanţări concrete, căci declaraţii de presă s-au mai făcut până acum, dar nu s-au materializat, un exemplu fiind cel al Clinicii de Chirurgie cardiovasculară, care a fost modernizată cu fonduri proprii.

SCHIMBARE DE PROIECT. Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Cătălin Grasa, a declarat că proiectul iniţial a suferit unele modificări. „Se dorea şi o urgenţă pentru copii, însă, între timp, lucrurile s-au modificat. Oricum, este o urgenţă nouă care se dorea de mult”, a declarat dr. Grasa, care consideră că UPU, în noua alcătuire, este un mare câştig pentru Constanţa. Reamintim că, la SCJU, încă din 2007 au demarat lucrările de reparaţii capitale şi de extindere la noua UPU, extindere care se impunea în condiţiile în care unitatea sanitară era şi este sufocată de fel şi fel de cazuri, atât din municipiu, judeţ, dar şi din alte judeţe, cadrele medicale fiind nevoite să profeseze sub o continuă presiune. Aşa cum preciza fostul director administrativ al SCJU, Renato Cristea, lucrările ar fi trebuit să se finalizeze în octombrie 2009, fapt care nu s-a întâmplat, firma constructoare (Erbaşu) solicitând o prelungire a termenului.



12