Asistenţa psihologică post-avort, inexistentă în spitalele constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asistenţa psihologică post-avort, inexistentă în spitalele constănţene

Justiție 07 Martie 2007 / 00:00 957 accesări

Consilierea psihologică a bolnavilor lipseşte cu desăvîrşire din spitalele constănţene şi nu numai. Indiferent de natura afecţiunii pe care o suferă, pacienţii se consideră a fi vindecaţi din punct de vedere fizic, însă specialiştii uită că există şi sechele psihice, care uneori se vindecă greu, iar în unele cazuri, niciodată. Unele dintre evenimentele care afectează femeile şi despre care nu se vorbeşte prea mult sînt stările post-avort şi post-partum. Cum medicii nu reuşesc să le acorde suport psihic pacientelor decît într-o mică măsură şi în limita timpului, membrii Institutului Est-European de Sănătate a Reproducerii (IEESR) de la Tîrgu-Mureş, în colaborare cu Urgenţă Constanţa o serie de programe prin care să le ajute pe femeile care recurg din diferite motive la avorturi. “La noi în ţară nu au fost efectuate încă nişte studii pentru a putea şti ce simt femeile după ce recurg la un avort. Vrem prin intermediul acestor programe să aflăm mai multe despre stările post-avort şi cele post-partum, pentru a şti cum pot fi ele combătute sau tratate”, a declarat reprezentantul Institutului Est-European de Sănătate a Reproducerii, dr. Mihaela Ghemeş.

IEESR doreşte să demareze la Constanţa şi în alte 10 judeţe un program de implementare a serviciilor de planning familial post avort. “Acest program este finanţat de Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internaţională şi are ca scop îmbunătăţirea furnizorilor de servicii contraceptive post-avort şi post-patrum în ambulatoriile de specialitate şi unităţile sanitare, în special prin promovarea consilierii privind planificarea familială”, a declarat dr. Ghemeş. Acest tip de consiliere este necesară cu atît mai mult cu cît numărul avorturilor reprezintă mai mult de două treimi din numărul total al naşterilor, după cum arată statistici ale Ministerului Sănătăţii. Pe parcursul anului 2005, au recurs la avort 160.000 de femei, iar numărul naşterilor a fost de 220.000. Cele mai multe avorturi se înregistrează în rîndul femeilor cu venituri reduse şi cu un nivel scăzut de educaţie.

În anul 2005, 17.000 de adolescente cu vîrsta între 15 şi 19 ani au făcut avort. Medicii susţin că după trei întreruperi de sarcină, creşte cu 15% posibilitatea infertilităţii şi pot să apară şi infecţii ale aparatului genital. Medicii le consiliază pe paciente în legătură cu metodele de contracepţie, dar de multe ori se lovesc de reticenţă. În România, legea permite ca avortul să se facă la cerere, dacă evoluţia sarcinii nu depăşeşte 14 săptămîni.



12