Directorul medical de la Maternitatea Giuleşti, Mirela Ranga, a declarat, ieri, că asistenta responsabilă de salonul de Terapie Intensivă i-a spus că a simţit miros de fum înaintea exploziei şi că imediat a alertat colegii din spital. Mirela Ranga a precizat că asistenta care a fost luni seară pe tură la unitatea spitalicească i-a dat această declaraţie ieri dimineaţă şi imediat după aceasta a fost luată de un echipaj al poliţiei şi dusă la Poliţia Capitalei pentru audiere. Întrebată ce crede despre declaraţia asistentei potrivit căreia s-ar fi aflat în încăpere atunci când a simţit miros de fum, moment în care imediat ar fi dat alerta în spital, Mirela Ranga a spus că asistenta s-a aflat o bună perioadă de timp în stare de şoc, mai ales după ce a aflat că au murit bebeluşii. \"Asistenta mi-a povestit astăzi dimineaţă şi mie o variantă. Luni noapte n-am mai găsit-o, pentru că a plecat, fiind şocată. Astăzi dimineaţă i-am luat o declaraţie, dar a plecat imediat cu poliţia ... După afirmaţiile ei în faţa mea, era acolo în cameră când i-a mirosit a foc şi a ieşit fum, şi a ieşit să ceară ajutor. Ancheta noastră este de un anumit nivel ... Procuratura ştie mai bine să ...\", a declarat Mirela Ranga. Întrebată ce riscă asistenta, pe linie administrativă, directorul medical de la Maternitatea Giuleşti a spus că nu poate face precizări în acest sens. Ea a precizat că la acest moment se desfăşoară o anchetă internă a spitalului şi o expertiză tehnică, acestea fiind singurele în măsură să ducă la concluziile privind eventuale sancţiuni ce pot fi aplicate asistentei. Mirela Ranga a mai arătat că în camera în care a avut loc explozia, în urma căreia patru bebeluşi au murit, se afla aparatură medicală de două milioane de euro. Întrebată de ce într-o încăpere cu incubatoare în care sunt puşi nou-născuţi şi în care se află aparatură de o asemenea valoare nu existau senzori de fum, directorul medical de la Maternitatea Giuleşti a evitat să ofere o explicaţie clară, precizând că pentru acest aspect trebuie să răspundă personalul tehnic şi de întreţinere al spitalului. \"În acea Terapie Intensivă s-au tratat şi salvat zeci, sute şi mii de copii prematuri şi cu probleme. V-am spus că este centru de referinţă, iar acolo era aparatură medicală de două milioane de euro. Despre sistemul de alarmă şi senzori nu ştiu. Asta trebuie să vă spună şeful de la copii. Nouă nu ne-au spus nimic pompierii. Am auzit şi eu, şi ştiu şi eu de senzorii de fum şi foc, şi de tot, dar tot aşa de bine am auzit că nu este obligatoriu să îi ai. Asta e partea tehnică, ţine de întreţinerea spitalului, de tehnicienii noştri\", a mai spus Mirela Ranga.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din cauza căruia au decedat patru bebeluşi, a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ancheta fiind coordonată de procurorul şef Marius Iacob. Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă în cazul accidentului de la Maternitatea Giuleşti, a declarat Marius Iacob, procuror şef al Secţiei Urmărire Penală a Parchetului instanţei supreme. Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii, iar decesul celui de-al patrulea a fost anunţat marţi dimineaţă. Alţi şapte nou-născuţi sunt la Spitalul \"Grigore Alexandrescu\".
La Maternitatea Giuleşti au venit, ieri, şi inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti pentru a face cercetări în legătură cu incidentul. Anchete pe domenii vor mai face în acest caz echipe ale Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Enel şi E.On Gaz. Până la finalizarea anchetei, Maternitatea Giuleşti rămâne închisă.