Asistenţii maternali vor concediu de odihnă! Ce vor face copiii aflaţi în grija lor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Analiză ANPDCA

Asistenţii maternali vor concediu de odihnă! Ce vor face copiii aflaţi în grija lor?

Eveniment 23 Martie 2015 / 00:00 788 accesări

Deşi sunt trataţi de stat ca funcţionari, la fel ca oricare alţii, asistenţii maternali au în grijă destinele unor micuţi părăsiţi de soartă. Aşadar, responsabilitatea lor este imensă. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) se confruntă, zilele acestea, cu o situaţie mai puţin obişnuită. Asistenţii maternali, prin natura muncii lor, nu au concediu! Autoritatea analizează posibilitatea de a acorda zile libere şi acestei categorii speciale de lucrători publici, a declarat preşedintele instituţiei, Gabriela Coman. „Nu ştiu cum vom reuşi, pentru că ceea ce solicită asistenţii maternali - concedii, dar şi o altă salarizare - nu ţine neapărat de legislaţia specifică pe asistenţă maternală, ţine de legislaţia muncii şi de Legea salarizării. Ne gândim să punem în lege posibilitatea de a recurge la perioade de respiro, adică perioada în care se presupune că vor avea un fel de concediu, încă nu ştim cum ar putea să fie şi plătit, dar cel puţin să fie o perioadă în care copilul să fie preluat de un alt asistent maternal. Numai că acest lucru nu se poate face decât dacă acel copil cunoaşte asistentul maternal. Altfel, e ca şi cum eu aş pleca în vacanţă şi las copilul în străini. Deci copilul trebuie pregătit. De asta spun că e un proces pe care trebuie îl analizăm", a explicat demnitarul. Preşedintele ANPDCA a mai precizat că ar putea fi modificate şi condiţiile de atestare a asistenţilor maternali, pentru a fi evitate situaţiile în care copiii ajung la asistenţi maternali în vârstă, care nu mai au o condiţie fizică suficient de bună pentru a garanta îngrijirea corespunzătoare a unui copil.

FILOSOFIA ASISTENŢEI MATERNALE Ea a precizat că, deşi filosofia asistenţei maternale este de a limita perioada pe care un copil o poate petrece la un asistent maternal (şi în cele mai multe ţări aşa se şi întâmplă), în România acest lucru nu este aplicabil, având în vedere că abandonul este de lungă durată. „În cele mai multe ţări este o soluţie temporară, dar la noi e altă situaţie, pentru că vorbim de abandon de lungă durată, de nevizitarea copilului de către părinţi, de dezinteresul sau imposibilitatea părinţilor de a-i lua acasă. Contextul este altul şi de cele mai multe ori, din păcate, părinţii i-au abandonat. Limitarea nu ar fi neapărat benefică. În plus, mersul din asistent maternal în asistent maternal, pentru a evita ataşamentul, poate să îi perturbe şi mai mult liniştea. Asta cred că se potriveşte doar dacă ştii clar că e o soluţie temporară. La noi, asistenţa maternală şi instituţia au devenit soluţii pe termen lung", a afirmat Gabriela Coman.

Ea a mai spus că se vizează şi specializarea asistenţilor maternali care trebuie să aibă grijă de copii mici sau de copii cu dizabilităţi, dar şi o recompensare suplimentară a celor care îngrijesc copii cu probleme.

La sfârşitul anului trecut, 18.798 de copii erau în grija asistenţilor maternali, iar 3.476 dintre ei aveau dizabilităţi.

Taguri articol


12