Asistentul medical român vs asistentul din străinătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A IV-a Conferinţă internaţională a asistenţilor medicali

Asistentul medical român vs asistentul din străinătate

Sănătate 25 Iunie 2010 / 00:00 1274 accesări

Reprezentanţi ai asistenţilor medicali din toată ţara, dar şi reprezentanţi ai asistenţilor medicali din străinătate s-au întâlnit, ieri, la Complex Doina din staţiunea Neptun, în cadrul celei de-a patra Conferinţe Internaţionale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) - acţiune organizată şi de către OAMGMAMR, filiala Constanţa -pentru a dezbate o serie de teme de mare interes pentru profesia de asistent medical, tocmai în ideea de a aduce modificări cadrului legislativ. Asistenţii medicali din România au avut posibilitatea să afle de la colegii din Ungaria, Spania, UK, dar şi Irlanda, cum profesează un asistent medical peste graniţele ţării şi care sunt competenţele sale. „Iniţiativa Ordinului Asistenţilor Medicali de a invita la conferinţă atât reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, cât şi colegi din alte ţări europene este una constructivă. Ne dorim ca cei din urmă să ne împărtăşească experienţele lor, iar Ministerul Sănătăţii să fie mobilizat şi să sprijine iniţiativele pentru a pune proiectele în aplicare”, a declarat preşedintele OAMGMAMR, totodată şi preşedintele OAMGMAMR, filiala Constanţa, Mircea Timofte.

DIRECTIVA 36. Lucrarea „Revizuirea Directivei 36/2005”, privind recunoşterea calificărilor profesionale, prezentată, în cadrul conferinţei, de David Hubert (UK, Londra), a stârnit interes din partea celor prezenţi. „În România există o deficienţă în ceea ce priveşte pregătirea clinică. În unele spitale există un număr mult prea mare de studenţi care fac practică la patul bolnavului, astfel că nu pot fi îndrumaţi aşa cum ar trebui de către asistenţi medicali calificaţi, aşa că există o deficienţă în pregătirea lor”, a explicat preşedintele Mircea Timofte, care a precizat că a propus o reglementare în acest sens, atunci când s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor care lucrează la modificarea Directivei.

EXODUL NU POATE FI STOPAT. David Hubert susţine că scopul Directivei este acela de a simplifica reglementările, urmărindu-se, în acelaşi timp, şi limitarea „plimbării” asistenţilor medicali dintr-o ţară în alta. „Numai anul trecut, mii de asistenţi medicali au venit să lucreze în Anglia, printre care un număr important a fost şi din România, pe lângă asistenţi din Irlanda şi Bulgaria”, spune Hubert, care, pe de altă parte, s-a arătat nemulţumit de faptul că nu există obligaţie în ceea ce priveşte testarea cunoştinţelor de limbă străină a asistenţilor medicali. Abia în 2012 lucrurile ar putea să intre pe un făgaş normal, fiind termenul limită pentru consultări şi votarea schimbărilor. Exodul cadrelor medicale, inclusiv al asistenţilor medicali, deja un fenomen, nu poate fi stopat. „România este un stat membru al UE, aşa că cetăţenii au dreptul să aleagă. Ei pot lucra oriunde doresc, nu pot fi opriţi. Prin tema conferinţei noastre („Autonomia profesiei de asistent medical în UE” - n.r.) se vrea crearea unui cadru legislativ pentru a practica profesia independent. Poate aşa asistentul medical va fi motivat să rămână aici, el putând astfel să realizeze un venit propriu, de ce nu, un venit în plus”, explică Timofte, care completează că beneficiile vor fi numeroase, atât pentru pacient, care va avea acces la o gamă mai variată de servicii - care azi lipsesc - cât şi pentru asistentul medical.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Anton Irimie, care a ţinut să fie prezent la întrunirea asistenţilor medicali, s-a angajat să sprijine elaborarea legislaţiei secundare. În următoarea perioadă, oficialul se va întâlni cu preşedintele OAMGMAMR pentru luarea deciziilor care se impun, în urma concluziilor care vor fi trasate la finele conferinţei. După prima zi, s-a propus elaborarea unei legislaţii secundare privind practicarea independentă a profesiei de asistent medical. De asemenea, s-a propus implementarea unui pachet de servicii; criterii de autorizare; forma juridică de exercitare a profesiei în regim independent; componentele necesare. Vom reveni cu detalii referitoare la exercitarea profesiei de asistent medical în Ungaria, Irlanda şi Spania, informaţii care au fost împărtăşite colegilor din România de către asistenţii medicali veniţi din respectivele ţări la Conferinţa internaţională de la Neptun.



12