Asociaţia Internaţională a Profesorilor de Haiku, fondată la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră

Asociaţia Internaţională a Profesorilor de Haiku, fondată la Constanţa

Cultură 30 Mai 2011 / 00:00 1317 accesări

Oraşul de la malul mării a fost, în weekend, gazda creatorilor, profesorilor, cât şi a cititorilor împătimiţi de lirica niponă, reuniţi în cadrul Festivalului Naţional de Haiku, cu participare internaţională. Organizatorii manifestării care a debutat de vineri sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Şcoala cu clasele I-VIII „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Societatea de Haiku Constanţa, Colegiul Naţional „Constantin Brătescu”, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi Liceul Sportiv „Nicolae Rotaru”. Activităţile cultural-artistice s-au desfăşurat sub genericul „Haiku în educaţie”, la Colegiul Naţional Pedagogic şi Şcoala generală nr. 12 „Bogdan Petriceicu Haşdeu”.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc, sâmbătă, la Colegiul Pedagogic, în prezenţa Ataşatului cultural al Ambasadei Japoniei, Tomohiko Onodero, care a transmis Mesajul oficial al Excelenţei sale Natsuo Amemiya, Ambasador Plenipotenţiar al Ambasadei Japoniei la Bucureşti, directorului Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanţa, Petrică Munteanu, preşedintelui Societăţii de Haiku Constanţa, Laura Văceanu, inspectorului şcolar Valentina Stroe, precum şi a mai multor scriitori, profesori de haiku din ţară şi străinătate, dar şi a elevilor.

„Armonii interculturale”. La iniţiativa şi în prezenţa prof. univ. dr. doc. Irina I. Kogan de la Universitatea „Nayanova”, Samara, Rusia, s-au pus bazele Asociaţiei Internaţionale a Profesorilor de Haiku. „Am decis să punem bazele acestei asociaţii, la care au aderat, până acum, profesori din România, Anglia, Rusia, dar şi-au anunţat participarea şi din alte ţări. Mă aflu aici, la Constanţa, pentru a împărtăşi din experienţa predării haiku-ului cu alţi profesori. Nu e uşor să scrii, să citeşti, să înţelegi haiku. Are multiple semnificaţii, e un gen profund şi util în formarea elevilor, dezvoltarea sensibilităţii lor, a modului de înţelegere”, a spus prof. univ. dr. doc. Irina I. Kogan. La rândul său, profesoara britanică Elizabeth Pearl Dell May a precizat că haiku-ul este şi o metodă de a dezvolta abilităţile copiilor de a asculta, a scrie, dar şi de a relaţiona. Aceasta s-a arătat încântată de organizarea festivalului la Constanţa, mărturisind că românii, mari iubitori de haiku, i se par sufletişti, sentimentali şi foarte amabili.

Potrivit preşedintelui Societăţii de Haiku, Laura Văceanu, „Haiku în educaţie” este inclus între activităţile proiectului mai amplu „Armonii interculturale”, prin care se urmăreşte promovarea imaginii unei Dobroge în care există armonie, toleranţă multi-etnică, fiind alăturate elemente de cultură, tradiţie, artă, în special de literatură japoneză. Pentru a se da amploare proiectului, a fost organizat şi un concurs internaţional, „Haiku-ul, punte culturală între Est şi Vest”, la care au participat în jur de 140 elevi din România, Croaţia, Rusia şi Serbia.

Programul festivalului de sâmbătă şi duminică a inclus un spectacol multicultural susţinut de elevi şi preşcolari, cu o serie de momente inedite precum dansul gospodinelor sau dans turcesc, aromân, popular românesc, dans de societate, comunicări, dezbateri, lansări editoriale, demonstraţii şi expoziţii.



12