Asocierea corectă a alimentelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asocierea corectă a alimentelor

Politică 03 Februarie 2009 / 00:00 3259 accesări

Asocierea corectă a alimentelor poate fi soluţia ideală pentru prevenirea kilogramelor în plus şi balonărilor de după mese. Dr. Loti Popescu, master european promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, spune că asocierea corectă a alimentelor este o metodă de control a greutăţii. „Unele alimente se digeră mai repede decît altele, iar enzimele necesare digestiei diferă în funcţie de tipul de aliment. Proteinele au nevoie de sucuri digestive acide pentru digestie, iar carbohidraţii necesită sucuri alcaline”, explică dr. Loti Popescu. Ea spune că este bine să ştim că asocierea adecvată a alimentelor: ajută organismul să ardă mai eficient grăsimile, asigură absorbţia maximă a substanţelor nutritive, a enzimelor şi a proteinelor, previne balonarea, indigestiile, previne şi remediază toate problemele corelate cu obezitatea. Medicul şef a trecut în revistă grupele de alimente: grupa 1: proteine (carne roşie, carne de pasăre, brînză, peşte, ouă, lapte, iaurt, moluşte şi crustacee, soia şi toate produsele din soia, nuci) - se digeră încet; grupa 2: carbohidraţi (toate cerealele şi produsele preparate din cereale - pîine, paste făinoase, biscuiţi, prăjituri şi produse de patiserie, miere, zahăr şi dulciuri ş.a.), legume care conţin amidon (cartofi, porumb dulce); grupa 3: legume care nu conţin amidon (salate şi verdeţuri proaspete, condimente), seminţe, unt, frişcă, ulei de măsline preset la rece, grasime tartinabilă; grupa 4: fructele. Leguminoasele (boabe, păstăi) conţin un amestec de amidon şi proteine (soia şi fasolea de grădină nu conţin amidon). Majoritatea leguminoaselor pot fi asociate cu cereale, ca şi cu salate şi cu alte legume. Ca reguli de asociere, medicul recomandă: nu asociaţi alimente din grupa 1 cu alimente din grupa 2; alimentele din grupa 3 pot fi asociate şi cu alimentele din grupa 1 şi cu cele din grupa 2; alimentele din grupa 4 trebuie mîncate întotdeauna singure, la cel puţin 30 minute după consumarea alimentelor din celelalte grupe. “Fructele se mănîncă, cel mai bine, pe stomacul gol, de preferat dimineaţa, fără alte tipuri de alimente; după o masă cu carbohidraţi, lăsaţi să treacă cel puţin două ore pînă să mîncaţi proteine; după o masă cu proteine, lasaţi să treacă trei ore pînă să mîncaţi alimente cu carbohidraţi - proteinele au nevoie de patru ore pînă să ajungă în intestin, iar carbohidraţii au nevoie de două ore”, a conchis dr. Loti Popescu.

Taguri articol


12