Asocierea vinului cu preparatele culinare, în general, şi de Paşte, în special!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Știați?

Asocierea vinului cu preparatele culinare, în general, şi de Paşte, în special!

13 Aprilie 2017 / 17:45 303 accesări

În asocierea vinului cu preparatele culinare există câteva reguli generale, explică specialiști ai Asociației Pro Consumatori. Astfel, la peşte, stridii, melci, crustacee - vinuri albe seci, spumoase uşoare, şampanie brută; la antreuri şi aperitive - vinuri albe, seci sau demiseci, vinuri rose; la carne albă (viţel, miel, porc) şi la carne de pasăre - vinuri roşii buchetoase, uşoare, mai puţin pline, vinuri albe seci aurii; la carne roşie (ovină, bovină) - vinuri de marcă roşii, pline, generoase şi puternice; la vânat, aceleaşi recomandări ca şi mai înainte, rezervându-se însă vinurile delicate şi elegante pentru vânatul cu pene şi vinurile pline pentru vânatul cu păr; la sfârşitul mesei - vin roşu sau vin alb licoros; la brânzeturi, după cum urmează: la cele fermentate, de consistenţă moale - vinuri roşii puternice, de mare sevă; la cele de consistenţă semidură, cu pete verzi în interior - vinuri roşii uşoare; la brânză de oi - vinuri rose, albe seci, roşii nesăţioase şi fructuoase; la brânză proaspătă, ca o pastă topită - vinuri albe şi rose dulci; la desertul zaharat: vinuri spumante, demidulci, vinuri dulci natural; la fructe: vinuri albe dulci, spumante, demidulci; la cafea: vinars (distilate, învechite, de tip cognac), rachiu de fructe, lichioruri de marcă. Dacă la pregătirea unui fel de mâncare s-a folosit vin, se recomandă servirea aceluiaşi vin la masă.

DE REŢINUT! Vinurile rose se pot asocia oricărei compoziţii gastronomice. Vinul spumant se poate servi la o masă de la început până la sfârşit. Vinurile roşii se servesc la temperatura camerei, iar atunci când sunt păstrate în pivniţe se aduc la temperatura de servire cu câteva ore înainte de masă. Vinurile roşii speciale se prezintă până la 22°C. Vinurile albe se servesc întotdeauna reci. Cu cât vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atât se serveşte mai rece. Vinurile noi se servesc înaintea celor vechi. Vinul sec se serveşte înaintea celui demisec şi dulce. Vinul roşu se serveşte după vinul alb sec şi demisec. Vinurile vechi se recomandă iarna, îndeosebi cele roşii. ”De reținut însă, pentru cei mai curajoşi în experimentarea acestor asocieri, este că regulile sunt făcute pentru a fi... încălcate. Oricum, dincolo de acest aspect non-conformist, trebuie precizat de la început că există niște reguli de bază, stabilite după numeroase experimente făcute de-a lungul evoluției bucătăriei moderne”, scriu cei de la APC.



12