Numeroase calcule ale specialiștilor din medicină arată, clar, care vor fi bolile cu care ne vom confrunta în următorii ani, mai exact în 2020. Semnale de alarmă vin nu doar de la medicii cardiologi, diabetologi sau oncologi, ci și de la pneumologi. Președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), prof. univ. dr. Florin Mihălțan, atenționează, încă de pe acum, că în cel mult 5 ani, atât în lume, cât și în țara noastră, bolile obstructive (BPOC) vor ocupa un loc fruntaș, mai exat locul 3. Explicația profesorului este aceea că ”România este cuplată inerțial cu prevalența tabagismului”. El a menționat că în România există 27% fumători, iar în prezent patologia neoplazică este pe primul loc la sexul masculin.
BOLI OBSTRUCTIVE Datele statistice arată deja că dintre persoanele de peste 40 de ani din România 14% au boli obstructive (BPOC sau astm). Profesorul este de părere că trebuie implementate două tipuri de acțiuni pentru prevenire. Una face referire la depistare prin campanii de spirometrie, iar cea de-a doua este de bugetare și de compensare 100% a medicației, întrucât acest lucru asigură un tratament precoce și de lungă durată. În acest sens, SRP are în plan reluarea campaniilor de spirometrie, care inițial vor fi efectuate populației gratuit. Asemenea campanii de spirometrie au fost efectuate, gratuit, de nenumărate ori și în Constanța, la Dispensarul TBC din Tomis III, inclusiv anul trecut. BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 și 65 de ani, când productivitatea lor ar trebui să atingă potențialul maxim. Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt: tusea cronică, producția cronică de spută în majoritatea zilelor și dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer).
Toate aceste probleme au fost ridicate în cadrul celei de-a patra ediții a conferinței „Managementul Bolilor Pulmonare“, derulată inclusiv sâmbătă, 3 octombrie.
Citește și: Testați-vă gratuit plămânii!, Plămânii la control!