Asta i-a îmbolnăvit pe copiii din Argeș!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au fost identificate cauzele

Asta i-a îmbolnăvit pe copiii din Argeș!

Sănătate 25 Februarie 2016 / 14:45 2300 accesări

Oficiali ai Ministerului Sănătății (MS) au anunțat în urmă cu puțin timp că au fost identificate cauzele îmbolnăvirilor copiilor din Argeș. Mai exact, este vorba despre infecția cu E. Coli enterotoxina O26, o tulpină de E. Coli diferită față de cea întâlnită frecvent, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. ”Este o tulpină diferită de cea obişnuită găzduită în interiorul intestinelor, care se poate transmite interuman", a completat profesorul.

Menționăm că în peste 90% din cazurile de sindrom hemolitic-uremic (SHU) este corelat acest tip de E. Coli. Serurile prelevate de la cazurile de până acum semnalate la copii au fost trimise specialiștilor din Italia, acolo unde sunt stabilite diagnostice avansate. Prof. univ. dr. Rafila a subliniat că 6 seruri au ieșit pozitive, astfel: 3 cazuri - Argeș, un caz - Craiova, un caz - București și un caz - Bacău.

SCANDAL Ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș Cadariu, a solicitat public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Pitești sau demiterea acesteia de către autoritățile publice locale, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, ca urmare a situației unui copil din localitatea Mioveni, consultat în mai multe spitale din Capitală, deși situația lui era cunoscută încă de acum 11 zile de medicii din Pitești. ”Din primele verificări efectuate, potrivit informării transmise de către Direcția de Sănătate Publică Argeș, situația acestui copil era cunoscută de personalul medical al Spitalului de Pediatrie Pitești încă din 13 februarie, când copilul a fost adus de părinți pentru consult de specialitate, acuzând febră și scaune diareice. Cu toate acestea, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic. La 14.02.2016, copilul a fost transportat de părinți la o clinică privată din București, unde au fost efectuate o serie de analize”, se arată în comunicat. Oficialii ministerului mai precizează că, în 21 februarie, copilul s-a prezentat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș“ din București, unde a fost consultat și i s-a pus diagnosticul de “enterocolită dizenteriformă și rectoragii”. Ulterior, copilul a fost îndrumat pentru consult de specialitate la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, unde a fost exclusă patologia chirurgicală și i s-a recomandat revenirea la Institutul „Matei Balș“, în vederea internării. ”Părinții au transportat copilul la Spitalul „Victor Babeș“, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat. După ce s-au efectuat noi investigații, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, i s-a recomandat tratament simptomatic și revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de enterocolită acută”, mai anunță MS. În data de 23 februarie, părinții au revenit cu copilul la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești, unde pacientul a fost diagnosticat cu “boală diareică acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% și sindrom febril asociat”. O zi mai târziu, a fost solicitat transferul la Spitalul „Marie Curie“ București, fără a se raporta cazul către Direcția de Sănătate Publică Argeș. Ministerul Sănătății mai informează că, după internarea copilului la București, au fost recoltate analizele de sânge și coproculturi, în urma cărora s-au evidențiat criterii de diagnostic asociate SHU. Din coprocultură, în urma testării, s-a pus în evidență prezența Verotoxinei secretate de o tulpină de Escherichia Coli. În momentul de față, starea copilului este stabilă, însă prognosticul este rezervat. Şeful secţiei Pediatrie a Spitalului de Pediatrie Piteşti, dr. Gheorghe Vasilescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că boala băiatului de un an şi patru luni a debutat în data de 13 februarie, însă starea lui nu era gravă.

La Spitalul de Pediatrie din Piteşti a ajuns, tot marţi seara, o fetiţă de un an şi trei luni, din Curtea de Argeş, diagnosticată cu rotavirus. Părinţii acesteia au cerut ca fetiţa să fie îngrijită la Bucureşti, astfel că a fost transportată de urgență în Capitală. Până acum, 3 copii cu SHU au murit în urma complicațiilor.

NU VREA SĂ DEMISIONEZE Managerul Spitalului de Pediatrie din Pitești, Vasile Stan, a declarat că nu are de gând să-şi dea demisia din funcţie şi că ministrul Sănătăţii poate să îl demită, dacă aşa consideră că se va rezolva situaţia.

CUM SUNT COPIII În ceea ce priveşte starea de sănătate a copiilor internaţi acum la Spitalul ”Marie Curie”, ministrul Sănătăţii a spus că aceştia se simt mai bine comparativ cu zilele trecute. Copilul ajuns miercuri seara se află în acest moment internat la Terapie Intensivă. ”În spital sunt internaţi în acest moment 6 copii: trei pacienţi care urmează dializa, doi care nu mai fac dializă şi un copil internat la Terapie Intensivă. Acesta a ajuns aseară la spitalul nostru. A fost trimis cu suspiciune de SHU. Pot să vă spun că s-a confirmat încă de la internare. După două ore am avut şi rezultatele de laborator”, a explicat dr. Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei de Nefrologie a Spitalului ”Marie Curie”. De asemenea, dr. Bălgrădean a mai spus că la spital urmează să ajungă şi un copil de 11 luni, din Câmpulung. Abia după analizele de laborator se va putea stabili dacă şi în cazul acestuia se confirmă SHU.

STATISTICĂ

Potrivit prof. dr. Rafila, începând din 2010, numărul de cazuri de SHU anual înregistrat și confirmat în România a variat între 5 și 25. ”Acest lucru nu înseamnă că au fost toate cazurile de SHU, probabil că forme mai ușoare nu au fost încadrate în această categorie”, a spus acesta.

Investigație epidemiologică

Cum ipotezele probabile care au fost stabilite de echipa mixtă - specialiști români și străini - sunt două: focar de infecție cu origine alimentară sau, pentru unele dintre cazuri, o posibilă transmitere interumană, în continuare se va derula investigația epidemiologică împreună cu specialiști ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a mai explicat prof. dr. Rafila.

Produsele vizate sunt: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită și carne de pui, fructe și legume, achiziționate atât din comerț, din gospodăria proprie cât și de la persoane particulare. Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) și minim 4 zile în cazul probelor pozitive.

Taguri articol


12