Astăzi, Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Z? Iar?

Astăzi, Coreea de Nord ar putea lansa o rachetă

Externe 10 Aprilie 2013 / 00:00 561 accesări

Coreea de Nord ar fi finalizat pregătirile pentru lansarea unei rachete balistice, care ar putea fi efectuată astăzi, relatează agenţia de presă Yonhap, citând o sursă din serviciile de informaţii sud-coreene. Coreea de Sud şi SUA intenţionează să urmărească zborul rachetei nord-coreene. Seulul a mobilizat deja două nave militare dotate cu sisteme antirachetă, iar Japonia a desfăşurat două nave cu sisteme asemănătoare în Marea Japoniei. Tokyo se pregăteşte de interceptarea rachetei nord-coreene sau fragmentelor acesteia, în cazul căderii pe teritoriul nipon. Seulul a informat la sfârşitul săptămânii trecute că pe coasta de est a Coreei de Nord au fost transportate cel puţin două rachete balistice. Una din ele a fost montată pe un vehicul echipat cu un dispozitiv de lansare, dar locul în care aceasta se află nu este cunoscut. Experţii sunt de părere că aceasta ar fi o rachetă balistică de tip Musudan, cu o rază de acţiune estimată la 3.000-4.000 km. Teoretic, aceasta poate lovi ţinte de pe teritoriul Japoniei şi chiar baza americană din Guam, în Oceanul Pacific. Până acum Coreea de Nord nu a mai testat astfel de rachete.

Coreea de Nord a repetat, ieri, ameninţarea cu declanşarea unui război termonuclear în Peninsula Coreea şi i-a îndemnat pe străinii prezenţi pe teritoriul sud-coreean să ia în calcul plecarea lor din această ţară. Phenianul a anunţat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din capitală, începând de la 10 aprilie. Niciuna dintre ţările care au misiuni diplomatice la Phenian nu a apreciat totuşi ca necesară, pentru moment, măsura evacuării personalului. Casa Albă a catalogat drept ”retorică inutilă” apelurile Coreei de Nord privind plecarea străinilor din Coreea de Sud din cauza riscului unui război. ”Este vorba de o retorică inutilă care are doar rolul de a spori tensiunile”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui SUA.

RACHETE PATRIOT LA TOKYO Japonia a instalat rachete de tip Patriot în centrul oraşului Tokyo, împotriva unui eventual tir din partea Coreei de Nord, ce ar ameninţa arhipelagul, a anunţat, ieri, Ministerul japonez al Apărării. Două lansatoare de rachete de tip Patriot au fost instalate ieri dimineaţă la sediul Ministerului Apărării, în centrul capitalei japoneze. Presa japoneză scrie că alte rachete de tip Patriot vor fi mobilizate, de asemenea, în alte două locaţii din regiunea Tokyo. Baterii de interceptori vor fi instalate şi pe Insula Okinawa, în sudul ţării, a anunţat, luni, Itsunori Onodera, ministrul Apărării. Forţele de autoapărare - numele armatei japoneze - au fost autorizate să distrugă orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul japonez. În afară de baterii Patriot, Tokyo a mobilizat distrugătoare echipate cu sistemul de interceptare AEGIS în Marea Japoniei, numită Marea de Est de către coreeni.

CHINA NU VREA HAOS China a îndemnat ieri ca securitatea populaţiei să primeze şi a avertizat în privinţa haosului din Peninsula Coreeană, unde Phenianul continuă să intensifice tensiunile. ”Peninsula Coreeană se află în apropierea Chinei. China nu vrea haos”, a declarat Hong Lei, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Peninsula Coreeană se confruntă cu o intensificare a tensiunilor după lansarea reuşită a unei rachete nord-coreene, în decembrie 2012, considerată de occidentali, Seul şi Tokyo, un test balistic. În plus, situaţia a fost agravată de efectuarea unui al treilea test nuclear în februarie şi de manevrele militare comune în curs ale SUA şi Coreei de Sud. China, singurul aliat al Coreei de Nord, apărând oficial pacea, stabilitatea şi denuclearizarea Peninsulei Coreene, a votat recentele sancţiuni adoptate împotriva Phenianului. Cu toate acestea, Beijingul nu doreşte măsuri de retorsiune prea puternice, care ar putea grăbi colapsul economic al aliatului său şi ar duce la haos, prin sosirea în masă a unor refugiaţi nord-coreeni în China sau prin reunificarea Coreei sub un regim democratic favorabil americanilor.

LOCUITORII DIN GUAM SE TEM DE TAIFUNURI, NU DE RACHETE Ameninţările apocaliptice proferate de Coreea de Nord nu impresionează prea mulţi locuitori ai Insulei americane Guam, în Pacific, unde taifunurile sunt mai temute decât rachetele. Această mică insulă cu aproximativ 180.000 de locuitori, situată la 3.380 de kilometri sud-est de Coreea de Nord, poate fi atinsă de rachete nord-coreene, la fel ca şi Japonia sau Coreea de Sud. Dar nimeni nu cunoaşte exact capacităţile balistice ale Coreei de Nord şi nici situaţia cercetărilor sale privind miniaturizarea unor încărcături nucleare. Teatrul unor confruntări armate feroce în al Doilea Război Mondial, Insula Guam găzduieşte aproximativ 6.000 de militari americani, inclusiv puşcaşi marini, membri ai unor echipaje de submarin şi piloţi ai unor bomabrdiere. Departamentul pentru Securitate Internă din Guam consideră improbabil un atac nord-coreean, insula fiind protejată de cea mai mare naţiune şi cea mai mare armată din lume, SUA. Cu toate acestea, autorităţile au îndemnat populaţia să îşi facă rezerve, planuri de regrupare şi adăpostire a familiilor.



12