Astăzi, Crăciunul pe rit vechi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanța trăiesc aproximativ 5.000 de ruși lipoveni

Astăzi, Crăciunul pe rit vechi

Eveniment 07 Ianuarie 2015 / 00:00 1589 accesări

Cei peste 600 de ruși lipoveni din Constanța se bucură astăzi de Nașterea Domnului, cu colinde, daruri și multă voie bună alături de cei dragi. Ei fac parte din categoria credincioșilor ortodocși de rit vechi, alături de ucrainenii din Dobrogea, basarabenii și sârbii din Banat. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Crăciunului este stabilită la 7 ianuarie, spre deosebire de creștinii ortodocși care respectă calendarul gregorian și sărbătoresc Nașterea Domnului la 25 decembrie. Asemeni nouă, și tinerii sau copiii ruși lipoveni colindă pe la casele rudelor și prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Nașterii Pruncului Sfânt. Însă prima zi de Crăciun este dedicată doar colindelor bisericești. În rest, obiceiurile sunt, și la rușii lipoveni, aproximativ aceleași cu cele ale noastre. În ziua de Crăciun, fiecare creștin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz, familiile se reunesc la masa tradițională, cu preparate specifice.

CE PUN RUȘII LIPOVENI PE MASA FESTIVĂ?

Pe masa festivă de Crăciun, ortodocșii de stil vechi pun aceleași bunătăți ca şi ceilalţi ortodocşi. Sarmalele, caltaboșii sau cârnații sunt mâncărurile preferate de rușii lipoveni. ”Mâncărurile sunt cam aceleași, însă felul în care sunt preparate este un pic diferit”, a declarat președintele comunității rușilor lipoveni, filiala Constanța, Nicolae Artion. Masa de Crăciun a rușilor lipoveni include și alte bucate specifice, cum ar fi haladeț (o răcitură care se consumă cu hrean) și preparatele din brânzeturi. Spre exemplu, vareniki este brânză învelită în aluat, care se așază în apă clocotită, iar mai apoi se consumă cu smântână. În trecut nu lipsea nici peștele. Mai exact, rușii lipoveni obișnuiau să pună pe masa festivă preparate din pește sau icre de știucă.

SLUJBE DE CRĂCIUN LA BISERICA „SF. PROOROC ILIE“

La Constanța, rușii lipoveni s-au pregătit pentru sărbătorirea Crăciunului încă de luni, 5 ianuarie, când credincioșii au participat la o slujbă oficiată la Biserica „Sf. Prooroc Ilie“, situată pe str. Tulcei. Atât ieri, cât și astăzi, slujbele au continuat. De asemenea, la miezul nopții (6/7 ianuarie), a avut loc o altă slujbă la această biserică. ”Tuturor le urez să le dea Dumnezeu sănătate și prosperitate. Totodată, aș vrea să fim mai buni”, a declarat președintele comunității rușilor lipoveni, filiala Constanța. În județul Constanța trăiesc aproximativ 5.000 de ruși lipoveni. Cele mai reprezentative localități unde locuiesc etnici ruși lipoveni sunt Ghindărești, Năvodari, Cernavodă, 2 Mai și Constanța. Potrivit ultimului recensământ, numărul rușilor lipoveni din orașul nostru este de aproximativ 670, însă reprezentanții comunității spun că mulți sunt plecați în străinătate, iar numărul lor depășește 1.000.

Separarea Bisericii Ortodoxe în Stil Vechi și Nou a avut loc în 1923, când la Constantinopol s-a decis trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Singurul opozant al schimbării, mitropolitul Visarion Puiu a fost exilat, murind la Paris. Negați de Biserica de Stil Nou și prigoniți de autorități, clericii care au ales să păstreze vechiul calendar au fost nevoiți să părăsească bisericile și mănăstirile.

Taguri articol


12