Astăzi este marcată Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astăzi este marcată Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii

29 Mai 2016 / 11:01 594 accesări

La 29 mai se marchează Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii, cunoscută și sub denumirea de Ziua internațională a "Căștilor Albastre", pentru a-i celebra pe cei aproximativ 125.000 de oameni, militari, polițiști și civili, angrenați, în prezent, în 16 misiuni situate în cele mai periculoase locuri de pe glob. Această zi este, de asemenea, și un prilej de comemorare a celor căzuți în misiunile de menținere a păcii.

Adunarea Generală a ONU a stabilit în 2002, prin Rezoluția 57/129, ca Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii să fie marcată la 29 mai. La această dată, în 1948, prima misiune ONU de menținere a păcii numită "United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)" și-a început activitatea în Palestina.

Tema stabilită pentru 2016 este "Cinstirea eroilor noștri", potrivit www.un.org/en/events/peacekeepersday. Din 1948, și-au pierdut viața servind sub pavilion ONU peste de 3.400 de persoane din cadrul forțelor de menținere a păcii, dintre care 129 anul trecut.

Într-un mesaj pentru a marca Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii, secretarul general Ban Ki-moon a declarat: "Ei (pacificatorii — n.r.) manifestă cele mai bune atribute ale solidarității la nivel mondial, care deservesc în medii periculoase, cu curaj pentru a asigura securitatea unora dintre cele mai vulnerabile lumi".

La 29 mai, statele membre și organizațiile non-guvernamentale organizează evenimente solemne pentru a-i onora pe cei căzuți în misiunile de menținere a păcii. Cei care fac parte din misiunile ONU în desfășurare pentru menținerea păcii folosesc această zi pentru a-și consolida legăturile cu populațiile locale, organizând evenimente sportive, vizite în școli și orfelinate, concursuri de artă și eseuri, expoziții de fotografie, concerte, conferințe și ateliere de lucru pe teme pacifiste.

În această zi, la sediul ONU din New York are loc o ceremonie în onoarea tuturor pacificatorilor, care și-au pierdut viața în timp ce au servit misiunilor ONU, fiind acordată cu acest prilej și Medalia "Dag Hammarskjöld" postum celor care au căzut în misiunile de menținere a păcii, în cursul anului precedent.

Pe parcursul anului trecut, forțele ONU de menținere a păcii s-au confruntat cu multe provocări, notează www.un.org/en/events/peacekeepersday. Astfel, în Sudanul de Sud, mai mult de 200.000 de civili, care s-au temut pentru viața lor, au căutat adăpost la bazele ONU. În Republica Centrafricană, forțele de menținere a păcii au sprijinit cu succes alegerile prezidențiale și legislative, într-o țară profund tulburată și instabilă. În Mali, "Căștile Albastre" au suferit pierderi grave, dar acest lucru nu le-au împiedicat să pună în aplicare mandatul lor de menținere a păcii.

Încă de la început, în 1948, forțele ONU de menținere a păcii au evoluat, devenind unul dintre principalele instrumente utilizate de către comunitatea internațională pentru a gestiona crizele complexe, care amenință pacea și securitatea internațională. De la crearea sa, Organizația Națiunilor Unite a realizat un total de 71 de operațiuni de menținere a păcii. Mai mult de un milion de militari, polițiști și personal civil au servit în forțele de menținere a păcii ale ONU.

La 31 decembrie 2015, România era prezentă în operațiunile ONU de menținere a păcii cu un total de 101 militari, polițiști și jandarmi în 9 misiuni ONU de menținere a păcii, dintr-un total de 16, ceea ce corespunde locului 67 din 123 de state contributoare, potrivit www.mae.ro.

Taguri articol


12