Au promis că vor lupta până la capăt şi asta fac. Sindicaliştii din Sănătate demonstrează, lucru fără precedent, că-şi doresc cu orice preţ satisfacerea tuturor revendicărilor şi că nu vor mai ceda promisiunilor autorităţilor fără ca acestea să fie scrise. Astăzi, timp de două ore (între 8.00 şi 10.00), va fi declanşată greva de avertisment, cadrele medicale asigurând asistenţa medicală doar cazurilor de urgenţă (o treime), potrivit legii, au anunţat reprezentanţii Federaţiei „Sanitas”. Personalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgenţe se va aduna, în semn de protest, într-un loc din spital, iar după ora 10.00, toată lumea îşi va relua activitatea, a precizat vicepreşedintele “Sanitas”, Marius Sepi. “Vrem ca în perioada 26 - 27 (noiembrie - n.r.) să găsim soluţii, care să fie şi scrise. Colegii noştri sunt pregătiţi să-şi ducă la îndeplinire calendarul pe care l-am stabilit”, a mai spus Sepi, sâmbătă, după ultimele negocieri cu Ministerul Sănătăţii (MS). Pe de altă parte, atât reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR), cât şi cei ai Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) au anunţat, oficial, că nu vor participa la grevă, fiind organisme profesionale (legea nu o permite - n.r.). Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, crede că “medicii vor fi la serviciu”. “Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci, eu cred că medicii vor fi la serviciu, poate că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa, probabil, la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele lor reprezentative n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii”, a spus Nicolăescu.
78.000 DE SEMNĂTURI PENTRU GREVA GENERALĂ Reamintim că demnitarul a declarat miercuri, 20 noiembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că, în acest moment, greva generală anunţată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru. Tot atunci, preşedintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală, iar angajaţii din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii să-şi ia liber toţi odată. “Dacă întrebi orice guvernant din orice ţară, orice grevă, din punctul lor de vedere, este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulţumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală”, a spus Astărăstoae.
Pentru declanşarea grevei generale, au fost strânse aproximativ 78.000 de semnături.
CERINŢE Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
REPREZENTANŢII MEDICILOR DIN EUROPA ÎŞI SUSŢIN COLEGII Reprezentanţi ai medicilor din întreaga Europă au dezbătut problemele medicilor şi ale sistemelor de sănătate din întreaga Europă, zilele trecute, la Bucureşti. “Comitetul Permanent al Medicilor Europeni (CPME) ne susţine în acţiunile noastre. Toţi reprezentanţii medicilor consideră că un sistem de sănătate poate supravieţui cu greu şi cu 6% din PIB. Le-am spus că am reuşit să obţinem burse pentru rezidenţi în valoare de 150 de euro şi au crezut că suma este o glumă”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae. La rândul său, preşedintele CPME, dr. Katrin Fjekdsted, a declarat că statele trebuie să aibă în vedere situaţia medicilor pentru a avea un sistem de sănătate performant. “6% din PIB pentru Sănătate, cât solicită CMR, este un procent mic. Sunt ţări din Europa care acordă Sănătăţii 11-12% din PIB. Dacă nu se găseşte o soluţie, de comun acord, vor pleca atât medicii, asistentele, iar în final, chiar şi pacienţii”, a precizat dr. Fjekdsted.
Membrii CPME sunt organizaţiile profesionale ale medicilor din Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia, Elveţia, Olanda, Marea Britanie. Membrii asociaţi ai CPME sunt Andorra şi Croaţia, iar observatori - Albania, Israel şi Serbia.