Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Vasile cel Mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tradiții și superstiții de Sf. Vasile. Internat pentru tinerii supradotați, la Parohia ”Sf. Vasile cel Mare” din Constanța

Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Vasile cel Mare

Justiție 01 Ianuarie 2015 / 00:00 900 accesări

În prima zi a Anului Nou, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul săracilor. Sfântul Vasile, arhiepiscopul Cezareei (în Asia Mică, Turcia de astăzi), este considerat unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi ai creştinătăţii. El s-a născut din părinți credincioși, Vasile și Emilia, fiind unul din cei 10 copii ai familiei. Tatăl său era învățător în cetatea Cezareei, de aceea primele lucruri despre învățătura vremii le-a căpătat în casa părintească. Mai târziu, Sfântul a studiat la cele mai importante instituţii de învăţământ din acele timpuri din Cezareea, din Constantinopol şi la cea mai importantă academie din Atena. De asemenea, la Atena l-a întâlnit pe Grigore de Nazianz, care a fost impresionat de inteligenţa şi de harul colegului său Vasile, iar între cei doi s-a legat o prietenie pentru tot restul vieţii. Despre ei s-a zis că nu știau decât două drumuri: cel al școlii și cel al bisericii. După terminarea studiilor, Sfântul Vasile cel Mare s-a retras în pustiu și a întemeiat o mănăstire, apoi a fost hirotonit preot. În anul 370 a fost ales arhiepiscop al Cezareei, păstorind doar nouă ani, până la moartea sa. Sfântul Vasile cel Mare a trecut la viaţa veşnică la 1 ianuarie 379, când încă nu împlinise 50 de ani. Tot la 1 ianuarie, creștin-ortodocșii sărbătoresc și Praznicul tăierii împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Vasile a lăsat posterității și o vastă operă teologică, despre Duhul Sfânt, despre creația lumii, dar a lăsat și o liturghie care îi poartă numele. Liturghia Sfântului Vasile se săvârșește, în cultul ortodox, de zece ori pe an, iar astăzi e una din acele zile.

PROTECTOR AL FAMILIEI ȘI AL SĂRACILOR

Întâi de toate, creștinătatea este impresionată de activitatea sa filantropică. Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut ca părinte al monahismului oriental, ca protector al familiei şi al săracilor. El a acordat o mare atenţie păturii sociale sărace, venind în ajutorul acesteia prin remarcabile acte de caritate. Este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă biserică, azile, cantine şi spitale pentru săraci şi pentru bătrâni, precum și case pentru primirea străinilor. Toate acestea au fost consemnate de istoria creştinismului sub numele de Vasiliade.

INTERNAT PENTRU TINERII SUPRADOTAȚI, LA PAROHIA ”SF. VASILE CEL MARE” DIN CONSTANȚA

Un astfel de așezământ se va ridica și la Parohia ”Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța. Primii pași au fost deja făcuți, iar clădirea se află deja în construcție. ”Sperăm să fie gata într-un an, maxim doi. Așezământul se dorește a fi construit pentru tinerii foarte inteligenți, dar care locuiesc la țară și nu au posibilități materiale. Pe ei dorim să îi descoperim si sa le oferim sprijin, un adăpost și hrană. La parter va fi bucătăria și o cantină, iar la etaj camere cu baie proprie”, a precizat preotul care slujește la Parohia ”Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța, situată în zona Inel 2.

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE SF. VASILE

În tradiţia populară, Sfântul Vasile este cunoscut ca fiind Crăciunul cel Mic, fratele Crăciunului. La 1 ianuarie, fetele nemăritate împletesc crenguţe de măr, pe care atârnă busuioc, o batistă, o pară argintată, un şir de mărgele şi un inel. Apoi ascund aceste crenguţe afară. În tradiţia populară se spune că dacă a doua zi găsesc aceste împletituri acoperite cu brumă, se vor mărita cu un om bogat. În caz contrar, se vor căsători cu un om sărac. Una dintre cele mai frumoase tradiţii de Sfântul Vasile constă în servirea oaspeţilor cu plăcinte cu răvaşe. Cei care mănâncă din plăcinta Sfântului Vasile, au parte de surpriza găsită în răvaş, pentru tot anul care vine. Prima persoană care trebuie să-ţi intre în casă în ziua de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îţi va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a acestui musafir. În ziua de Sfântul Vasile varsă vin pe masă, sparge un pahar alb, răstoarnă cutia de chibrituri sau dă de pomană unui om sărac. Se zice că astfel vei avea noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îţi ţiuie urechea stângă. Fă tot posibilul să nu dormi de Sfântul Vasile. Altfel rişti să fii leneş tot anul. Potrivit unei alte superstiţii din bătrâni, dacă de Sfântul Vasile noaptea e senină, vei avea un an bun.

Taguri articol


12