Astăzi începe bătălia pentru Parlamentul European

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eurocampanie. 32 de mandate

Astăzi începe bătălia pentru Parlamentul European

Eveniment 25 Aprilie 2014 / 00:00 630 accesări

După o pauză de un an în care românii nu au pus ştampila pe vreun buletin de vot, astăzi începe nebunia campaniei pentru alegerile europarlamentare. Campania se va încheia în 24 mai, la ora 7.00. O zi mai târziu, în 25 mai, românii vor fi chemaţi la urne începând de la ora 7.00, putând să-şi exprime opţiunea până la ora 21.00. În cele 12 ore, românii vor alege politicienii care îi vor reprezenta în următorii cinci ani în Parlamentul European. Cu speranţa că nu vom mai trimite în Legislativul european personaje precum EBA, în cursa electorală s-au înscris 15 partide şi alianţe şi opt independenţi, pentru a-şi disputa mandatele de europarlamentar. Pe buletinul de vot, PDL este în capul listei, urmat de PMP, UDMR, Alianţa PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Noua Republică, Partidul Verde, Partidul Forţa Civică, Partidul Ecologist Român, Partidul Alternativa Socialistă, PNŢCD, PP-DD şi independenţii Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Dănuţ Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Costea Peter, Mircea Diaconu şi Valentin Dăeanu.

PERMIS ŞI INTERZIS În cele 30 de zile de campanie, candidaţii, alianţele şi partidele care participă la alegeri îşi pot exprima opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media. Aşa spune legea. În schimb, sunt interzise acţiunile de campanie electorală în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare. În aceste condiţii, pentru a nu exista probleme, primarii trebuie să asigure candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii. Trebuie spus şi că sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune ce reproduce drapelul României sau al altui stat. De asemenea, este interzis afişajul în scop electoral prin aplicarea pe pereţii sau pilonii de susţinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare şi informare rutieră, precum şi pe sistemele electronice de reglementare a circulaţiei. Motivul e simplu. Existenţa unui afiş electoral în aceste locuri ar putea distrage atenţia şoferilor şi ar putea duce la producerea de accidente rutiere. Totodată, este interzisă şi folosirea minorilor cu vârste sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală. Afişele electorale nu vor rămâne la nesfârşit atârnate peste tot. După ce se încheie campania electorală, este obligatorie îndepărtarea materialelor electorale de orice tip din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare.

SECŢII DE VOTARE La capitolul organizare, trebuie spus că pentru alegerile europarlamentare vor fi pregătite 18.532 de secţii de votare în România şi 190 de secţii în străinătate. La nivelul judeţului Constanţa, potrivit reprezentanţilor Prefecturii, procesul electoral se va derula în 551 de secţii de votare, dintre care 209 doar în municipiul Constanţa. După numărarea buletinelor de vot, ţara noastră va fi reprezentată în PE de 32 de europarlamentari, faţă de 33 câţi au fost până acum. De altfel, întregul PE va cunoaşte o scădere a numărului de aleşi, de la 766 la 751 de eurodeputaţi. Prima dată când românii au ieşit la urne pentru a-şi alege eurodeputaţii a fost în 2007, cei care au obţinut atunci un fotoliu de europarlamentar activând doar pentru aproximativ doi ani, deoarece scrutinul a fost organizat la jumătatea mandatului Legislativului european, ce durează cinci ani.

CAMPANIE Şi pentru că astăzi a fost dat startul campaniei electorale, fiecare partid/alianţă/candidat independent îşi va face cunoscut programul prin lansări ale candidaţilor. Prima acţiune de acest gen va fi organizată, sâmbătă, de Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, la eveniment fiind invitat să participe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. „Este importantă prezenţa lui Martin Schulz, candidatul stângii la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Este portdrapelul acestei campanii în toată Europa“, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, care a adăugat că la eveniment sunt aşteptaţi să participe în jur de 10.000 de oameni. Şi cum în perioada premergătoare campaniei au fost comandate o multitudine de sondaje de opinie, fiecare formaţiune şi-a făcut calculele şi se bazează că va trimite în PE un număr de europarlamentari: Alianţa PSD-UNPR-PC mizează pe 13 persoane, liberalii pe şapte, iar PDL pe cinci sau şase. Evident că şi restul formaţiunilor politice şi-au făcut calcule, dar lista e prea lungă. Să nu uităm că pe buletinul de vot există şi candidaţi independenţi, iar cei care şi-au pus semnătura pe o listă pentru a ajuta un candidat sau altul să ajungă pe buletinul de vot trebuie să ştie că nu e ca şi cum ar fi votat pentru trimiterea sa în PE. Abia în 25 mai vor putea vota pentru ca acesta să ajungă în Legislativul european. Rămâne de văzut, însă, câţi dintre candidaţii independenţi vor ajunge să ocupe un loc în PE. Dacă ar fi să mizăm pe cineva, acela ar fi Mircea Diaconu. După cum spunea chiar el zilele trecute: „Specia de parlamentar independent e făcută să nu existe în România, din cauza piedicilor legislative“. Poate fi el, însă, excepţia care să confirme regula?



12