Astăzi sărbătorim Boboteaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe Faleza Cazinoului din Constanţa

Astăzi sărbătorim Boboteaza

Eveniment 06 Ianuarie 2014 / 00:00 985 accesări

Forfotă mare a fost ieri la Catedrala „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de credincioşi au venit la Catedrală pentru a participa la slujba oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, dar şi la cea de sfinţire a apelor, aşa cum se face în ziua dinaintea Bobotezei. După ce au ascultat cu smerenie Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a apelor, credincioşii au uitat de bunele maniere, dar şi de cele sfinte şi s-au năpustit asupra butoaielor cu aghiazmă din faţa Catedralei. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit încă de joi seara, cu sprijinul câtorva zeci de voluntari, peste 120.000 pet-uri. Cei care nu au venit pregătiţi cu sticle de acasă au luat sacii cu bidoane şi şi-au împărţit recipientele. După ce le-au umplut, au constatat că nu au dopuri de plastic. Jumătate de oră mai târziu, atunci când au venit şi capacele, a început nebunia. Credincioşii s-au îmbrâncit, şi-au dat coate, pentru a lua un dop de plastic pentru sticlele de aghiazmă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav. Restul de bidoane de plastic au fost transportate pe Faleza Cazinoului din Constanţa, unde va avea loc şi slujba de Bobotează. Astăzi, în ziua de Bobotează, începând cu ora 8.45, la Catedrala Arhiepiscopală are loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către ierarhul Tomisului. După slujbă, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre Faleza Cazinoului Constanţa, unde, în jurul orei 12.00, va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. La eveniment sunt aşteptaţi să participe aproximativ 10.000 de credincioşi. Conform tradiţiei, IPS Teodosie va arunca în apa mării trei cruci ce vor fi recuperate de cei suficient de curajoşi să înfrunte frigul şi apa rece. Se spune că cei care le vor prinde vor avea noroc tot anul. După ora 14.00, carele trase de boi şi cai vor pleca pe şase mari bulevarde ale Constanţei. Apa sfinţită va fi dusă în acest fel tuturor celor care nu pot să participe la slujbă.

OBICEIURI Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se pune busuioc sub pernă pentru aflarea ursitului, se fac prorociri despre noul an. Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comori. Tradiţia mai spune că de Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Jandarmii şi poliţiştii, la datorie de Bobotează

Ca în fiecare an, de Bobotează, jandarmii constănţeni se află la datorie pentru a asigura măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului. Peste 200 de jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi ai Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ iau parte la manifestarea religioasă, la care sunt aşteptaţi peste 10.000 de credincioşi. De asemenea, un pluton de 18 subofiţeri, sub comanda unui ofiţer, face parte din garda de onoare ce însoţeşte procesiunea, conform tradiţiei militare. La sfârşitul slujbei religioase, jandarmii vor ajuta la împărţirea sticlelor cu apă sfinţită. Aceleaşi măsuri de ordine publică vor fi asigurate de militari şi la procesiunile organizate în localităţile Medgidia, Cernavodă, Hârşova şi Mihail Kogălniceanu. Totodată, Poliţia Rutieră Constanţa a anunţat că în zona peninsulară nu există restricţii de circulaţie, dar le recomandă şoferilor să evite perimetrul respectiv. Oamenii legii vor fi prezenţi în zonă pentru a asigura fluidizarea traficului.



12