Astăzi se aşteaptă o furtună solară cu consecinţe grave!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astăzi se aşteaptă o furtună solară cu consecinţe grave!

Monden 09 Decembrie 2010 / 00:00 819 accesări

• Atenţie la Soare! • Experţii NASA avertizează în legătură cu o nouă erupţie solară în perioada 8-11 decembrie, cu consecinţe grave asupra Pământului, întrucât este posibil ca aceasta să îi afecteze câmpul magnetic. Sonda spaţială Solar Dynamics Observatory (SDO) a monitorizat o serie de erupţii intense pe suprafaţa Soarelui, în ultimele trei zile. Referitor la noua furtună solară de astăzi, savanţii susţin că aceasta ar putea fi mai puternică decât cea din 4 decembrie şi va provoca perturbări magnetice pe scară largă pe Terra. Acest lucru înseamnă că, în zilele respective, persoanele sensibile la vreme pot prezenta o deteriorare semnificativă a stării lor de sănătate. În timpul unei furtuni magnetice este posibilă dereglarea bioritmului corpului, creşterea numărului de accidente şi leziuni. Acest efect neobişnuit se explică prin schimbări în sistemul nervos central, creşterea timpului de reacţie la stimuli externi. Cu toate acestea, bolile cele mai dependente de activitatea solară sunt afecţiunile cardiovasculare: boala coronariană, hiper sau hipotensiunea arterială.

Sistemul imunitar al oamenilor reacţionează diferit la furtunile magnetice. Dacă la unii se observă o rezistenţă mai scăzută la boli, la alţii, prin contrast, se simte o explozie bruscă de energie, o îmbunătăţire a stării de spirit şi mai multă eficienţă. Furtunile solare intense pot provoca daune aparatelor orbitale şi sunt un pericol şi pentru astronauţi. În plus, există întotdeauna riscul deteriorării reţelelor electrice de pe Terra. Pentru protecţia în faţa eventualelor surprize din partea Soarelui, NASA a conceput proiectul Solar Shield, iar informaţia cu privire la activitatea solară este prompt prelucrată într-un centru de date. Computerele ar urma să dezactiveze transformatoarele, excluzând astfel o eventuală avarie ca urmare a perturbărilor geomagnetice. Specialiştii de la sol vor avea posibilitatea de a opri de la distanţă, cu ajutorul computerelor, generatoarele electrice de pe linia reţelelor de înaltă tensiune, prevenind astfel avarierea acestora.

• Erupţii solare • Pe 6 decembrie, SDO a surprins o nouă erupţie produsă în emisfera sudică a Soarelui. Filamentul de materie solară expulzat în spaţiu se întinde pe o suprafaţă de peste 700.000 de kilometri, echivalând cu dublul distanţei dintre Terra şi Lună. Această ejecţie de plasmă solară a fost cu 96.000 de kilometri mai lungă decât cea înregistrată în timpul precedentei explozii solare din luna noiembrie. Fluxul de plasmă solară nu se îndreaptă către Terra, iar din acest motiv, specialiştii afirmă că nu a existat riscul ca explozia solară să fi afectat sateliţii de pe orbita terestră sau dispozitivele electrice şi electronice de la suprafaţa Terrei. Vântul solar ce transportă particulele expulzate de Soare a trecut, totuşi, în noaptea de marţi spre miercuri, deasupra regiunilor polare ale Terrei, atingând uşor câmpul magnetic terestru şi generând spectaculoase aurore boreale deasupra Suediei, în apropiere de Cercul Polar.

Un nou val de vânturi solare va ajunge în apropierea planetei noastre mâine. Pasionaţii de astronomie de la latitudini mari vor putea admira noi aurore boreale în acest weekend. Unii specialişti cred că Terra va fi lovită de niveluri fără precedent de energie magnetică, din cauza exploziilor solare, în jurul anului 2013. În timpul unei erupţii solare, o cantitate uriaşă de energie din cromosfera şi coroana Soarelui este eliberată instantaneu. Materia este proiectată la viteză foarte mare în spaţiul interplanetar. Fenomenul este însoţit de o emisie de raze X, de unde radio şi, în cazul erupţiilor mai puternice, de lumină vizibilă. Când ajung în apropierea Pământului şi intră în atmosferă, în special deasupra regiunii Polului Nord, particulele creează aurora, ce poate perturba propagarea undelor radio în jurul globului, afectând reţelele de distribuţie a electricităţii. Frecvenţa şi intensitatea fenomenelor variază cu o perioadă de circa 11 ani, în acest timp, numărul petelor solare înregistrând un minimum şi un maximum. Activitatea solară este influenţată şi de magnetism şi de rotaţia Soarelui.

Taguri articol


12