Preşedintele Traian Băsescu s-a consultat ieri cu partidele şi grupurile parlamentare, înaintea desemnării premierului, pe care îl va nominaliza în această dimineaţă. În lungile ore de consultări, şeful statului a dat impresia că este hotărât dinainte cu privire la soluţia pe care o va adopta: a afişat o poziţie relativ ostilă faţă de PNL şi PSD şi a dat indicaţii pedeliştilor cu privire la structura şi priorităţile viitorului executiv. După discuţiile cu Băsescu, atât PSD cât şi PNL s-au arătat dispuse să participe la guvernare dacă premierul este Crin Antonescu sau un independent, sau să intre în opoziţie, fapt care nu lasă prea multe spaţii pentru un eventual guvern format în jurul PD-L. Astăzi, la ora 10,00, Băsescu va desemna premierul. Alegerea sa va arăta dacă afirmaţiile legate de reconciliere naţională şi urmărirea interesului naţional au fost doar vorbe goale ale şefului statului sau nu.
MINORITĂŢI ŞI INDEPENDENŢI. După ce a luat act de depunerea mandatului de premier desemnat de către Liviu Negoiţă, preşedintele Traian Băsescu s-a consultat, ieri, cu toate partidele şi grupurile parlamentare în vederea desemnării unui nou premier, care să-şi formeze cabinetul astfel încât să primească votul de învestitură al Parlamentului. Deşi, la nivel declarativ, Băsescu a invocat aşa-numita reconciliere naţională, în fapt, afirmaţiile din timpul consultărilor dovedesc că şeful statului îşi doreşte o reconciliere sub umbrela partidului său de suflet - PD-L, în care toate celelalte partide să stea în genunchi, indiferent de poziţia lor pe scena politică. Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a precizat că, după căderea „proiectului Iohannis”, parlamentarii pe care îi reprezintă au revenit la tradiţionala echidistanţă faţă de partidele politice, exprimându-şi susţinerea pentru orice guvern stabil cu o susţinere solidă în Parlament. După minorităţi, au discutat cu Băsescu şi liderii „partidului ad-hoc” inventat în Parlament - grupul parlamentarilor independenţi, care au promis că vor susţine un Guvern competent, pe marginea căruia nu au făcut precizări, în condiţiile în care este ştiută apetenţa colegilor lui Gabriel Oprea pentru portocalii. La fel ca şi minorităţile, UDMR a anunţat la Cotroceni că a renunţat la proiectul Iohannis, exprimându-şi preferinţa pentru un Executiv susţinut de PNL, PD-L şi reprezentanţii maghiarilor.
VÂNT APRIG DINSPRE OPOZIŢIE. Dacă PD-L şi Traian Băsescu vor reuşi să treacă de Parlament un guvern sub umbrela portocalie, este greu de crezut că Executivul va avea viaţă uşoară. Atât PNL, cât şi PSD s-au declarat fie pentru formarea unui guvern pe “proiectul Iohannis” cu Antonescu premier, fie pentru un guvern de uniune naţională condus de un independent sau de Antonescu. Replicile dure lansate între PSD şi Băsescu pe de-o parte, fie între PNL şi Băsescu, pe de altă parte, dar şi afirmaţiile liderilor celor două partide care indică faptul că PSD şi PNL sunt pregătite să intre în opoziţie, indică faptul că preşedintele s-ar putea să desemneze premierul pe placul lui şi nu premierul care ar asigura o majoritate confortabilă în Parlament, pentru o bună guvernare. Dacă PNL şi PSD vor ajunge în opoziţie, PD-L şi minorităţile vor trebui să se prezinte în Parlament numai cu proiecte impecabile de Lege, pentru a le putea trece.
PD-L DE COTROCENI. De departe, cea mai colocvială consultare de la Cotroceni a fost cea cu PD-L. În timpul dezbaterilor, dacă se pot numi aşa, Băsescu a prefaţat decizia pe care o va anunţa oficial în această dimineaţă, la ora 10,00, dând deja indicaţii privind structura viitorului guvern şi priorităţile acestuia. \"Cabinetul nu mai poate fi de 19 miniştri, trebuie să-l comprimaţi\", i-a spus şeful statului lui Emil Boc. Boc a spus că priorităţile noului Guvern decurg, în principal, din acordul cu FMI. \"Mă aşteptam când vorbiţi de priorităţi să amintiţi şi de priorităţile pe care le-am susţinut în campanie şi pe care le-am convenit\", a replicat Băsescu, amintindu-i liderului PDL că au convenit împreună aceste priorităţi, printre care reforma Parlamentului, revizuirea Constituţiei.