Astăzi se votează suspendarea lui Băsescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pregătiri de campanie şi referendum

Astăzi se votează suspendarea lui Băsescu

Eveniment 06 Iulie 2012 / 00:00 1340 accesări

CEREREA DE SUSPENDARE, CITITĂ ÎN PARLAMENT La doar două zile după revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al Senatului şi a Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, USL a citit ieri, în Parlamentul României, cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. La şedinţă a participat şi Băsescu, căruia i s-a oferit ocazia să se adreseze Parlamentului. Şi ce altceva putea să facă Băsescu decât să încerce din nou să creeze confuzie în rândul electorilor, propunând organizarea a două referendumuri în paralel. “Acum vă respect pentru că aţi declanşat o procedură constituţională, sper să fie corectă, dar vă voi respecta de două ori dacă o dată cu referendumul de invalidare sau validare a preşedintelui României veţi supune votului poporului şi modificările la Constituţie cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari”, a declarat Băsescu. Premierul Victor Ponta a afirmat că prezenţa preşedintelui Traian Băsescu în Parlament, la citirea în plenul comun a cererii de suspendare a sa din funcţie, închide poveştile politice privind neconstituţionalitatea demersului USL şi denotă că solicitarea de suspendare este perfect constituţională. “Prin prezenţa preşedintelui în Parlament, se închid toate poveştile politice cu lovitura de stat şi încălcarea Constituţiei”, a declarat Ponta.

ZIUA VOTULUI În cadrul şedinţei de ieri, după citirea cererii de suspendare, plenul reunit al celor două camere a votat termenul până la care Curtea Constituţională a României (CCR) va da avizul consultativ, acesta fiind până astăzi, la ora 12.00. De asemenea, Parlamentul a respins prin vot cererea PDL de constituire a unei comisii de anchetare a acţiunilor preşedintelui. Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat că nu a găsit în cererea USL de suspendare a lui Băsescu niciun element care l-ar putea face să se gândească să voteze împotriva suspendării. „Nu am găsit în cererea USL de suspendare a lui Traian Băsescu niciun element care m-ar putea face să mă gândesc să votez împotriva suspendării” a declarat el, adăugând că discursul preşedintelui a fost unul care pregăteşte campania pentru referendum. Arpad a mai spus că parlamentarii maghiari vor participa cu siguranţă la plenul reunit în care se va vota cererea de suspendare, fără a şti însă care va fi votul. Liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat că, la nivelul grupului, sunt „poziţii ireconciliabile” în ceea ce priveşte suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. „În momentul de faţă sunt şi păreri pro şi păreri contra suspendării preşedintelui Traian Băsescu, care au în special ca izvor organizaţiile pe care le reprezintă. Pentru că nu am reuşit să ajungem la o poziţie comună, clară, a tuturor colegilor, probabil că fiecare va vota în mod diferit aşa cum îi spune organizaţia sau cum decide el”, a declarat Pambuccian. După şedinţa din Parlament, în Piaţa Revoluţiei şi Piaţa Universităţii au fost organizate două mitinguri. Dacă în Piaţa Revoluţiei se regăseau cei care continuă să îl susţină pe Băsescu şi care fuseseră chemaţi de pedelişti, cu surle şi trâmbiţe, încă de luni, în Piaţa Universităţii s-au adunat, ad hoc, cei care doresc ca preşedintele să fie destituit.

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ?ării, ale cetăţenilor participanţi. Reprezentanţii Guvernului arată că Legea 129/2007, care a introdus principiul majorităţii voturilor care au participat la referendum, a fost supusă deja controlului de constitu?ionalitate exercitat de CC şi că, prin Decizia 420/2007, CC a constatat că modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 este constitu?ională. De asemena, proiectul reglementează componen?a Biroului Electoral Central (BEC), a emiterii hotărârilor de către acesta, precum ?i posibilitatea BEC de a emite hotărâri în interpretarea legii şi alte aspecte organizatorice.



12