Prognoza meteo a venit, ieri, cu o veste bună şi una rea. Cea rea este că, pentru intervalul 2.00 - 14.00 (din această dimineaţă şi până după-amiază), Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment de vreme rea, concretizat în Bărăgan şi Dobrogea (în special în Delta Dunării) prin vânt puternic, ce poate depăşi, în rafală, 40-50 km/h. În Muntenia şi estul Olteniei vor fi lapoviţă şi ninsoare. În vestul Dobrogei, unde vor predomina ploile, şi în Muntenia, noaptea şi dimineaţa se va semnala polei.
Vestea bună începe să se facă simţită, potrivit ANM, din 30 octombrie, când vremea se încălzeşte. Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni (28 octombrie - 9 noiembrie) va fi caracterizat de o încălzire a vremii la nivelul întregii țări, când temperaturile maxime se vor situa între 14 și 16 grade, cu valori medii ușor peste cele normale pentru această perioadă. În Dobrogea, dacă în primele zile ale intervalului analizat vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal la această dată calendaristică (valori maxime de 6-7 grade și minime între 1 și 4 grade, în medie), începând din 30 octombrie ea se va încălzi ușor și treptat. Valorile termice vor deveni apropiate de norma perioadei, iar la sfârșitul intervalului se pot situa chiar peste mediile climatologice specifice începutului de noiembrie. Astfel, temperaturile maxime vor crește de la medii de 10 - 12 grade la 14 - 16 grade, iar minimele nocturne vor ajunge la un ecart între 5 și 9 grade. Vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, local în primele două zile, iar la sfârșitul intervalului de prognoză, probabilitatea de ploaie va fi destul de ridicată.
Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menționează ANM.
Cea mai scăzută temperatură din țară
Cea mai scăzută temperatură din țară, minus 8 grade Celsius, s-a înregistrat, ieri dimineață, la Miercurea Ciuc, ca în fiecare an. Minima absolută a lui octombrie în Harghita a fost de minus 13,5 grade Celsius şi s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, iar maxima absolută a lunii a fost consemnată în 1955, tot la Miercurea Ciuc, şi a fost de 30,6 grade Celsius.