Aşteptând „vremuri mai bune“, Republica Moldova nu vrea, deocamdată, reunificarea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aşteptând „vremuri mai bune“, Republica Moldova nu vrea, deocamdată, reunificarea

Externe 11 Mai 2018 / 20:10 519 accesări

Guvernul Republicii Moldova exclude o reunificare cu România, în pofida unor îndemnuri ca fosta republică sovietică să se unească cu vecina sa, un stat membru al Uniunii Europene, scrie The Guardian. Republica Moldova va rămâne un stat suveran şi independent de România, a declarat premierul moldovean Pavel Filip.

”S-au spus prea multe despre reunificare, identitate, limbă şi vreau să văd o dezvoltare concretă a ţării”, a declarat el pentru cotidianul britanic. ”Toate aceste probleme legate de sentimente trebuie lăsate pentru vremuri mai bune”, a adăugat el.

Aproximativ 10.000 de persoane au participat luna trecută, la Chişinău, la un miting în favoarea unirii, inclusiv fostul preşedinte român Traian Băsescu. Parlamentul României a adoptat, două zile mai târziu, o rezoluţie simbolică în favoarea unirii, iar parlamentari au salutat o eventuală hotărâre a Republicii Moldova în acest sens. Aceste evenimente au coincis cu marcarea a 100 de ani de la intrarea Moldovei în marele regat român.

Filip, un fost conducător al unui producător de tutun, aspiră la o apropiere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE), potrivit news.ro.

Fosta republică sovietică, cea mai săracă ţară din Europa, a rămas în urma vecinilor săi, inclusiv România, care a adresat la UE în ianuarie 2017.”Vom fi împreună cu România în UE”, preconizează Filip.

Opoziţia sa faţă de o reunificare este împărtăşită de o majoritate a moldovenilor, dar este susţinută de 32% din populaţie, potrivit unui sondaj recent, scrie news.ro

Teritoriul Republicii Moldova se află între vecini puternici, de secole, indiferent că a fost vorba despre Imperiul Otoman sau Rusia ţaristă.Cunoscut cândva drept Basarabia, acest teritoriu a intrat în componenţa României Mari în 1918, dar a trecut sub control sovietic în 1940. El s-a afirmat ca ţară independentă în 1991, după colapsul Uniunii Sovietice.

De atunci luptă cu sărăcia, corupţia şi un conflict îngheţat în enclava rusofonă Transnistria (est).Relaţiile cu România se află un nivel ”istoric de ridicat”, a declarat Filip, care a avertizat actori externi să nu se amestece, potrivit news.ro

Republica Moldova este împărţită în continuare între moldoveni care doresc relaţii mai apropiate cu Rusia - precum preşedintele moldovean prorus Igor Dodon - şi cei care, la fel ca Filip, cred că partidele proeuropene vor obţine victoria în alegerile parlamentare prevăzute în această toamnă. ”La finalul mandatului meu, vom vedea că acest drum european nu este discutabil, ci ireversibil”, apreciază el.

Potrivit unui recent sondaj Imas, 60% dintre moldoveni ar vota în favoarea aderării la UE.



12