Astronauţii de pe Atlantis au încheiat cu succes ultima ieşire în spaţiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Astronauţii de pe Atlantis au încheiat cu succes ultima ieşire în spaţiu

Monden 19 Iunie 2007 / 00:00 589 accesări

Astronauţii Patrick Forrester şi Steven Swanson au încheiat cu succes a patra şi ultima ieşire în spaţiu, reuşind să îndeplinească toate sarcinile programate pentru această misiune de 13 zile pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi se pregătesc să se întoarcă pe Pămînt, pe 21 iunie.

Cea de-a patra ieşire în spaţiu a durat 6 ore şi 29 de minute. În timpul acesteia, cei doi au reuşit să elibereze mecanismul de rotire a noii antene duble solare care a fost instalată şi desfăcută la începutul săptămînii trecute, de astronauţii de pe ISS. Antena, cu o deschidere de 73 de metri, este principalul element al noului tronson al Staţiei (S3/S4) cu o lungime de 14 metri şi o greutate de peste 16 tone, livrat de Atlantis şi instalat săptămîna trecută, cu ajutorul braţului robotizat al ISS. Patrick Forrester şi Steven Swanson au mai instalat un cablu informatic pe modulul Unity, primul element al ISS fabricat de SUA, pentru a stabili o legătură cu partea rusă a staţiei. Astronauţii au terminat de instalat şi un sistem de protecţie împotriva deşeurilor orbitale pe laboratorul american Destiny. Ieri au fost testate motoarele orbitale ale staţiei, care depind de computerele ruseşti ce au fost afectate. Aceste motoare corectează orientarea staţiei cînd giroscoapele, controlate de computerele americane, nu pot asigura singure această funcţie. Aceste motoare ajută, de asemenea, la manevrele de arimare şi previn coliziunile cu deşeuri provenite din spaţiu. Pentru a compensa pierderea controlului asupra acestor motoare, NASA a apelat la naveta Atlantis. Dacă motoarele orbitale funcţionează cum trebuie, Atlantis va putea să se desprindă de ISS şi să se întoarcă pe Pămînt, joi, pe 21 iunie, aşa cum a fost prevăzut.

Agenţia spaţială americană a prevăzut încă cel puţin 13 zboruri, de asamblare şi transportare a unor echipamente precum giroscoapele, pînă la sfîrşitul anului 2010, pentru a termina construirea ISS şi a putea retrage din circulaţie flota actuală compusă din trei navete spaţiale. NASA a mai prevăzut şi o misiune pentru revizia telescopului spaţial Hubble, în septembrie 2008. Staţia Spaţială Internaţională este un proiect în valoare de 100 de miliarde de dolari, la care participă 16 ţări.



12