Nivelul de trai din ce în ce mai scăzut, care condamnă tot mai multe familii la sărăcie, măsurile guvernanţilor care lovesc fără milă în populaţia şi aşa dezavantajată a ţării precum şi lipsa oricărui dialog cu reprezentanţii Executivului au scos, din nou, mii de oameni în stradă. Acţiunile de protest fac parte din calendarul întocmit de cele cinci mari confederaţii sindicale din România, nemulţumite de modificările aduse de guvernanţi Codului Muncii. La nivelul judeţului Constanţa, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit liderilor sindicali, au demonstrat, ieri, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, împotriva asumării formei actuale a Codului Muncii. „Am venit, astăzi (ieri - n.r.), aici, pentru a demonstra că voinţa noastră nu poate fi înfrântă nici de condiţiile meteo nefavorabile, nici de Guvern, care intenţionează să ofere acest Cod al Sclaviei cadou angajatelor din România cu ocazia Zilei Mondiale a Femeii”, a declarat vicepreşedintele Cartel Alfa Constanţa, Marin Neagu. Ignorând frigul pătrunzător, protestatarii au scandat lozinci precum „Hoţii, hoţii!”, „Jos Guvernul!” şi „Demisia!”. Pe pancartele afişate se puteau citi mesajele „Afară din ţară cu ciuma mondială”, „Să trăiţi bine cu noul Cod al Muncii” şi „Dormi liniştit, te fură bine clanul Băsescu”. „Vom ajunge sclavi în propria noastră ţară. Asta vor guvernanţii care vor modifica Codul Muncii transformându-l într-un Cod al Ruşinii şi vor tăia locuri de muncă. Ruşine!”, a spus, în faţa mulţimii, liderul Cartel Alfa, Gheorghe Caraignat. El a adăugat că protestele la nivel local vor continua până la declanşarea grevei generale. Liderii sindicali au acuzat reprezentanţii Executivului că, prin modificarea Codului Muncii, se încearcă nu numai eliminarea drepturilor angajaţilor români, ci şi desfiinţarea mişcărilor sindicale, „singurele care se opun măsurilor luate de Guvern”. Şi de această dată, sindicaliştii au făcut apel la unitate, cerând societăţii civile să se alăture protestelor, în condiţiile în care prevederile actului normativ nu se vor aplica numai membrilor de sindicat, ci tuturor angajaţilor din România.
SISTEMUL SOCIAL, LA PĂMÂNT. Pe lângă reducerea salariilor, măsurile luate de Guvern au dus şi la distrugerea sistemelor educaţional, sanitar şi de asistenţă socială, care, în prezent, se chinuiesc să supravieţuiască. „De 16 ani ani am grijă de persoane cu handicap. În urma reducerilor salariale, am ajuns să câştig 600 de lei pe lună. Nu ştiu cât vom mai rezista, în aceste condiţii”, povesteşte Liliana Bordeianu, angajată a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa. Potrivit femeii, situaţia din sistemul de asistenţă socială este mai mult decât gravă, angajaţii centrelor de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilităţi psihice temându-se să vină la muncă. „Din cauza lipsei fondurilor, bolnavii neuropsihic au rămas fără tratament, noi fiind principalii afectaţi. Venim, zilnic, la serviciu temându-ne pentru propria viaţă, pentru că nu ştim ce se poate întâmpla”, spune Liliana Bordeianu. După reducerile salariale, angajaţii din sistemul social nu trebuie să-şi facă griji numai legat de ce se poate întâmpla la locul de muncă, ci şi legat de familie. Fără bani să-şi plătească facturile la întreţinere, utilităţi şi rate la bănci, ei se pot trezi oricând cu un ordin de executare silită. „Avem colegi care s-au trezit cu executorii judecătoreşti care au venit şi le-au luat aparatura electrocasnică din casă pentru că nu şi-au putut plăti ratele la timp. Pur şi simplu le-au luat frigiderul şi televizorul”, mai povesteşte angajata DGASPC.
AMENDAMENT ADOPTAT. Printre schimbările aduse Codului Muncii se numără şi stabilirea criteriilor de performanţă exclusiv de către patroni, fără a se verifica dacă acestea sunt realizabile şi simplificarea procedurii de concediere a angajaţilor, care, în ciuda declaraţiilor premierului Emil Boc, nu vor duce la crearea de noi locuri de muncă, ci cel mult la „reciclarea” acestora, în condiţiile în care nu vor fi create noi joburi, ci se vor elibera mai uşor cele vechi. După intrarea în vigoare a noului Cod, primul lucru pe care îl vor face patronii va fi să scape de angajaţii „incomozi”, cei care îşi fac treaba şi au curajul de a vorbi atunci când le sunt încălcate drepturile. Şi în prezent un angajator îşi poate concedia salariaţii care nu îndeplinesc criteriile de performanţă, şi în prezent un angajator poate încheia contracte pe perioadă determinată, prin urmare, motivul adus de guvernanţi pentru modificarea Codului Muncii, şi anume flexibilizarea pieţii muncii, nu stă în picioare. Ceea ce nu poate face, însă, un angajator, potrivit Codului aflat, încă, în vigoare, este să dea afară personalul fără un motiv bine întemeiat. Dacă, până acum, un angajat căruia i se desfăcea abuziv contractul de muncă (de exemplu, angajaţi care au făcut plângeri la inspectoratele de muncă privind neplata orelor suplimentare, condiţiile inumane de muncă sau abuzurile comise de patroni şi care la câteva zile s-au trezit daţi afară) se putea adresa instanţei pentru a i se face dreptate, după adoptarea Codului Muncii, nu va mai exista desfacere abuzivă a contractului de muncă. Pentru a calma sindicaliştii, guvernanţii au acceptat, totuşi, unul dintre amendamentele acestora la actul normativ. Astfel, varianta Codului Muncii pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, astăzi, în Parlament, va introduce o perioadă de 45 de zile de la disponibilizarea colectivă în care angajatorul să fie obligat să angajeze aceleaşi persoane, pe aceleaşi posturi, fără concurs sau perioadă de probă. Varianta iniţială propusă de Guvern dădea libertate angajatorulului, în cazul disponibilizărilor colective, să reangajeze alte persoane pe posturile reînfiinţate.
PESTE 10.000 DE SINDICALIŞTI ÎN STRADĂ. Proteste au avut loc şi în alte judeţe din ţară, Prefectura Botoşani fiind pichetată de aproximativ 6.000 de persoane. În faţa Prefecturii din Miercurea Ciuc au protestat 200 de lucrători. În judeţul Caraş-Severin, filialele sindicale locale au organizat patru acţiuni de protest. Protestatarii au pichetat Prefectura Reşiţa, Primăria din Moldova Nouă, Primăria Caransebeş şi Primăra Bocşa. Filialele judeţene ale Cartel Alfa, Blocului Naţional Sindical, CNSLR - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Meridian din judeţul Olt au organizat, ieri, începând cu ora 16:00, un miting în faţa Prefecturii Slatina. La acţiune au participat peste 1.000 de persoane. În faţa Prefecturii Vrancea, 500 de persoane au participat la pichet. Protestele la nivel local continuă şi astăzi. Comitetul de criză al celor cinci confederaţii sindicale de la nivel naţional a stabilit ca în ziua votării Moţiunii de cenzură pe Codul Muncii să organizeze un amplu miting de protest în faţa Palatului Parlamentului.