Atac al Israelului asupra unei flotile umanitare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Atac al Israelului asupra unei flotile umanitare

Externe 01 Iunie 2010 / 00:00 428 accesări

Un oficial palestinian a anunţat moartea a 19 militanţi pro-palestinieni, în urma unui atac lansat de comandouri israeliene asupra unei flotile umanitare în drum către Fâşia Gaza, a informat, luni, postul de televiziune Al-Jazeera. În plus, doi militari israelieni au fost răniţi în timpul raidului. Membrii comandoului israelian au deschis focul după ce au fost atacaţi cu topoare şi cuţite de pasageri ai flotilei, a susţinut, iniţial, postul israelian de televiziune Canal 10.

Ulterior, armata israeliană a recunoscut că a interceptat, în ape neutre, una dintre navele flotilei internaţionale care se îndrepta spre Gaza. Comandourile israeliene au luat cu asalt nava sub pavilion turc, care avea la bord sute de militanţi pentru drepturile omului şi au ucis cel puţin zece persoane. ”Am făcut asta în apele internaţionale pentru că nu ştiam ce se întâmpla pe nave şi suspectam că puteau fi explozibili şi alte arme la bord”, a precizat armata israeliană. În total au fost şase nave în flotila care se îndrepta spre Gaza. Doi jurnalişti bulgari au fost arestaţi după ce comandourile israeliene au luat cu asalt convoiul de vase, a anunţat Ministerul bulgar de Externe, care a spus că va cere eliberarea imediată a bulgarilor Svetoslav Ivanov, reporter, şi Valentin Vasilev, cameraman. Echipa plecase spre Gaza cu misiunea umanitară, alături de un grup de alţi jurnalişti europeni. Nava lor nu a fost atacată, ci redirecţionată spre portul Ashdod. Toţi pasagerii de pe nava europeană au fost arestaţi şi interogaţi, a spus preşedintele comunităţii palestiniene din Bulgaria. Informaţiile iniţiale arătau că mai mulţi membri ai PE, printre care bulgari, se află la bordul navei, dar ele nu au fost confirmate. Flotila Libertăţii, care transporta sute de militanţi pro-palestinieni şi ajutoare pentru Fâşia Gaza, plecase duminică după-amiază spre teritoriul palestinian supus unei blocade israeliene. În cursul serii, după ora locală 21.00, trei nave de patrulare lansatoare de rachete de clasă Saar israeliene au părăsit portul Haifa, pentru a intercepta flotila. Marina israeliană îşi anunţase deja intenţia de a împiedica, inclusiv prin forţă, flotila să se apropie de coastele Gazei, supusă unei blocade stricte, cu excepţia produselor de primă necesitate, de la preluarea controlului teritoriului de către mişcarea islamistă Hamas, în iunie 2007.

Critici. Operaţiunea lansată de Israel a fost criticată de numeroase ţări, în frunte cu Turcia. Zeci de protestatari furioşi au încercat luni dimineaţă să pătrundă în consulatul israelian din Istanbul. Poliţia turcă a barat drumul câtorva zeci de persoane care aruncau cu pietre şi care au încercat să pătrundă în clădirea consulatului israelian din centrul Istanbulului. Turcia l-a convocat pe ambasadorul Israelului, pentru a discuta despre acest incident, care tensionează şi mai mult relaţiile turco-israeliene, cândva amicale. Ankara a calificat operaţiunea drept ”inacceptabilă”. În replică, Israelul l-a convocat, luni, pe ambasadorul turc Ahmet Oguz Celikkol, care a fost informat despre poziţia Ierusalimului în acest dosar. Ministerul de Externe a discutat cu diplomatul şi ce se va întâmpla cu deţinuţii şi activiştii răniţi aflaţi la bordul vaselor. Şi Spania şi Grecia i-au convocat pe ambasadorii israelieni pentru a cere clarificări privind operaţiunea. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele. La rândul lor, Irlanda şi Franţa au criticat operaţiunea israeliană, în timp ce Suedia l-a convocat pe ambasadorul israelian. Ministerul rus de Externe a criticat raidul israelian de luni, solicitând o anchetă completă. Ministerul consideră că ”incidentul demonstrează necesitatea suspendării blocadei asupra Gaza”.

Urmare a operaţiunii militare israeliene asupra flotilei ce se deplasa către Fâşia Gaza, MEA de la Bucureşti îşi exprimă îngrijorarea faţă de consecinţele negative la adresa păcii şi stabilităţii regionale, inclusiv a evoluţiei relaţiilor israeliano-palestiniene. În acest context, MAE face apel la toţi actorii implicaţi să manifeste reţinere şi responsabilitate, astfel încât situaţia să nu degenereze şi să se înregistreze noi pierderi de vieţi omeneşti. De asemenea, MAE este profund preocupat de situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi exprimă necesitatea identificării unor soluţii durabile, care să conducă la ameliorarea condiţiilor de viaţă ale populaţiei din zonă.



12